Hyppää sisältöön

Lastensuojelun avohoidon asiakkuudet ovat vähentyneet Hämeenlinnassa

Sijaishuollon piirissä olevien lasten määrä on sen sijaan kasvanut.

Noin puolet sijaishuollon piirissä olevista lapsista on perhekodeissa. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Hämeenlinnan lastensuojelu on saanut painettua lastensuojelun asiakkuuksien määriä alas. Kun pari vuotta sitten Hämeenlinnassa oli avohoidon piirissä vajaat 600 lasta, nyt heitä on noin 450.

Hämeenlinna on muun muassa korvannut lastensuojelun ostopalveluja kaupungin omilla palveluilla. Lastensuojeluun on palkattu kahden vuoden aikana pitkälle yli 10 työntekijää. Lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hänninen sanoo, että kaupungin omat tiimit pystyvät tehokkaasti tekemään työtä kotien ja perheiden kanssa.

Toisaalta Hämeenlinna on viime aikoina joutunut paljon sijoittamaan lapsia. Sijaishuollon piirissä eli sijaisperheissä tai perhekodeissa oli pitkään parisenkymmentä lasta vuosittain. Toissa vuonna heitä oli lähes 40.

– Sijaishuollon piirissä olevista lapsista on noin puolet ollut perheissä. Loput ovat Hämeenlinnan omassa laitoksessa tai perhekodeissa muualla Suomessa. Kauimmaiset perhekodit, joihin lapsia on sijoitettu, sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla tai Pohjois-Savossa. Suurin syy perhekotiin sijoittamiselle on vakava päihdeongelma, kertoo Hänninen.

Tavoitteena on jatkossa selvittää, mikä on syynä sijoitusten suureen määrään, sanoo palvelupäällikkö Marja Hänninen.

.
.