1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaan käräjäoikeus

Google-haut kertovat syyttäjän mukaan suunnitelmallisuudesta: kahdelle nuorelle vaaditaan murhan yrityksestä viiden vuoden tuomiota

Molemmat syytetyt kiistävät syytteet murhan yrityksestä nuorena henkilönä.

Syytetty peitti kasvonsa salissa maanantaina. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Mitä Kaupin metsiköissä silminnäkijöiden mukaan tuolloin syyskuisena päivänä tapahtui? Toimittaja Jani Aarnio paketoi tapahtumat kolmeen minuuttiin.

Pirkanmaan käräjäokeudessa alkoi maanantaina etukäteen paljon julkisuutta saaneen rikosasian käsittely. Tekohetkellä 16- ja 17-vuotiaita poikia syytetään murhan yrityksestä nuorena henkilönä. Heille vaaditaan viiden vuoden tai yli ehdotonta vankeusrangaistusta.

Molemmat syytetyt kiistävät syytteet murhan yrityksestä. Puukotus tapahtui päiväsaikaan 29. syyskuuta viime syksynä suositulla Kaupin ulkoiluilualueella Tampereella.

Teko oli syytteen mukaan suunniteltu ennalta ja kohteeksi päätetty miehet. Uhri valittiin kuitenkin sattumanvaraisesti.

Vanhempi pojista lisäsi sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän kertoi teosta. Yle kertoi viime syksynä, että Snapchatista levinneellä videolla näkyy, kuinka joku kävelee hiekkatiellä puukko kädessään. Videolla miesääni kertoo, että hän on juuri yrittänyt ryöstää "jonkun viisi ihmistä".

Poikkeuksellisen monta nuorta syytetään tänä keväänä oikeudessa henkirikoksesta tai sen yrityksestä.

Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi oikeuskäsittelyä oikeudessa hetki hetkeltä.

17.04 Käräjäoikeus antaa tuomion 19. toukokuuta. Päätämme seurannan oikeudesta.

17.03 Syyttäjä on vaatinut molempien syytettyjen pitämistä vangittuna. Molemmat syytetyt määrätään pidettäväksi vangittuna tuomion antamiseen 19.5. saakka.

Vaaditaan viittä vuotta vankeutta

16.41 Syyttäjä kertoo, että molemmat syytetyt olivat mielentilalausuntojen mukaan syyntakeisia. Heille vaaditaan 5–5,5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan oli sattumaa kummalla oli puukko. Nuoremman syytetyn puolustus kiistää tämän. Lastensuojelu puoltaa nyt vielä alaikäisen syytetyn vapauttamista tutkintavankeuteen.

16.37 Käsittely jatkuu salattujen osioiden jälkeen.

16.04 Nuoremman syytetyn puolustus kiistää murhan yrityksen nuorena henkilönä. Tekohetkellä 16-vuotias on hankkinut puukon, mutta ei ole puolustuksen mukaan itse sitä käyttänyt.

15.59 Vanhemman syytetyn puolustus kiistää rikoksen vakaan harkinnan eli syytteen murhan yrityksestä. Puolustus perustelee tätä esimerkiksi sillä, että tekohetkellä 17-vuotias yritti ensin ryöstää rahaa ennen kuin puukotti.

15.36 Luvassa on loppulausunnot. Syyttäjän mukaan teko oli vakaasti harkittu, ja kummallakin syytetyllä oli ajatuksia tappamisesta. Syytetyt olivat puhuneet etukäteen myös Kaupista rikospaikkana, ottaneet teräaseen mukaan ja valikoineet uhriksi etukäteen miehen. Myös toisen syytetyn Google-haut puhuvat syyttäjän mukaan suunnitelmallisuudesta, koska tietoa oli etsitty esimerkiksi tunnetuista rikollisista ja vankilaoloista. Snapchat-video kertoo suunnitelmallisuudesta, koska siitä ei ilmene syyttäjän mukaan mitään katumusta. Toinen syytetty puolestaan esti syyttäjän mukaan kiinnipitämisellä uhrin pakenemisen.

15.15 Oikeudenkäynti on kestänyt yli kuusi tuntia. Oikeus ei ole kertonut vielä tulosta mielentilatutkimuksista. Tutkimukset on tehty.

14.47 Nuoremman syytetyn kuuleminen on suljetuin ovin eli media ei sitä kuule henkilön alaikäisyyden takia.

Toinen syytetty peitti kasvonsa paperilla oikeudessa. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Vanhempi syytetty: "Ei minua varsinaisesti kaduta"

14.31 Vuonna 2003 syntynyt kiistää uhanneensa puukolla muita kuin miehiä tai puukotuksen olleen suunnitelmallinen. Häneltä kysytään, kaduttaako, jos hän joutuu vankilaan.

– Ei minua varsinaisesti kaduta tämä, hän vastaa.

Syytetyn mukaan hän muistaa pääpiirteittäin tapahtumat.

14.29 Syytetty kertoo julkaisseensa somevideon, koska ei jaksanut kertoa jokaiselle erikseen tapahtuneesta.

– Mulla on paljon kavereita somessa. Mietin, että on helpompi laittaa kaikille.

14.15 – En halua vankilaan mistään naisen tappamisesta, vuonna 2003 syntynyt syytetty vastaa, miksi puukotuksen uhriksi valikoitui aikuinen mies.

Hän myöntää aiheuttaneensa mahdollisesti hengenvaaralliset vammat, ei nuorempi syytetty. Hän kertoo luopuneensa tappamisajatuksesta samana aamuna tai edellisenä iltana.

– Olen saattanut hänelle (toiselle syytetylle) sanoa, mennäänkö tekemään henkirikos, mutta olen siitä luopunut, vastaaja kertoi.

14.11 Vanhempi syytetyistä kertoo laittaneensa Snapchat-videon ennen kuin soitti hätäkeskukseen. Hän halusi kertoa kavereille, ettei häntä näy vähään aikaan.

14.09 Puukotuksen jälkeen vuonna 2003 syntynyt oli kysynyt lastenvaunuja työntävältä naiselta, missä täällä on miehiä. Hänen mukaansa tarkoitus oli ryöstää useampia miehiä.

14.05 Ensin kuullaan vuonna 2003 syntynyttä vastaajaa. Hän kertoo menneensä bussilla kaverin kanssa Kauppiin. Hän lähti hatkoille laitoksesta ja tarkoitus oli mennä Helsinkiin kaverin luo. Rahaa saadakseen hänen oli tarkoitus ryöstää uhri kaverinsa kanssa.

– Mulla paloi käämi ihan kokonaan ja sitten löin puukolla. Mun oli tarkoitus ryöstää, mutta en tiedä, kuuliko kaveri sitä, vastaaja kertoo oikeudessa.

13.57 Pienen tauon jälkeen kuullaan vastaajia.

Syytetään myös muiden uhkaamisesta puukolla

13.42 Kuvausryhmän kolmannen jäsenen mukaan toinen nuorista pyysi puukolla uhannutta jatkamaan matkaa. Toinen nuori oli pahoitellut tekoa silminnäkijän mukaan lähtiessä.

13.31 Kuvausryhmän toinen jäsen kertoo, että yksi kuvausryhmän jäsen oli kysynyt syytetyiltä, ymmärtävätkö he, että kuvaukset ovat menossa ja teko tallentuu nauhalle. Tämän jälkeen syytetyt lähtivät paikalta, ja kuvausryhmä soitti poliisille. Kaikkien kuultujen silminnäkijöiden mukaan uhkaajan katse oli lasittunut ja hän oli päihtynyt.

13.17 Nyt kuullaan kuvausryhmän jäsentä, joka oli kuvaamassa terveysaiheista videota Kaupissa. Silminnäkijän mukaan nuoret pyysivät rahaa seitsemän hengen kuvausryhmältä puukolla uhaten. Puukkoa pitänyt nuori oli kertonut puukottaneensa jo yhtä henkilöä. Tilanne oli silminnäkijän mukaan uhkaava. Kukaan ei luovuttanut rahaa, ja toinen pojista kehotti poistumaan paikalta.

12.54 Nyt kuullaan naista, joka oli Kaupissa kävelyllä nukuttamassa lasta, kun hän kuuli metsästä apua-huutoja. Puukotetun juoksijan perässä tuli silminnäkijän mukaan kaksi nuorta. Todistajan mukaan nuoret tulivat ihan lähelle lastenvaunuja ja toinen sanoi. "Me ei naisia puukoteta, missä täällä on miehiä?" Toisen nuoren kädessä oli verinen puukko ja sillä osoitettiin naista.

12.45 Oikeudenkäynti jatkuu taas. Vastaajat eivät ole tulleet vielä paikalle.

11.45 Oikeudessa on lounastauko. Jatkamme kello 12.45.

11.22 Oikeuden puheenjohtaja määrää vanhemman syytetyn ottamaan lippalakin päästään.

Uhri: Kimppuun käytiin suunnattomalla raivolla

11.17 Uhri kärsii yhä kivuista puukotuksen jälkeen, mikä vaikuttaa arkeen.

10.53 Seuraavaksi uhri kertoo tapahtumista. Uhri oli lenkillä, kunnes vastaan tuli kaksi nuorta henkilöä. Hän ajatteli ensin, mikä on nuorilla on hätänä, olivatko nämä eksyneet.

Vanhempi syytetty kysyi uhrilta puukko kädessä, onko rahaa.

– Ei ole kuin avain, uhri oli ehtinyt vastata.

Sitten uhri tunsi puukon iskun rinnassaan. Toinen syytetty piti uhrin mukaan kiinni ja oli yrittänyt huitoa nyrkeillä maassa olevaa uhria.

Uhrin mukaan hänen kimppuunsa oli käyty suunnattomalla raivolla puukotuksen jälkeen. Hän yritti karkuun, mutta häntä lyötiin vielä puukolla selkään.

Lopulta uhri pääsi juoksemaan karkuun ja huutamaan apua. Hyökkääjät eivät pysyneet hänen perässään, joten hän pääsi pakenemaan.

Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan ja leikkaukseen hengenvaarallisen verenvuodon takia.

Google-hakuja tehty ennen ja jälkeen

10.33 Syyttäjän mukaan syytetyt olivat etsineet teon jälkeen Googlesta tietoa hakusanoilla puukotus Tampere. Syyttäjän mukaan vanhemman syytetyn puhelimesta oli tehty googletuksia ennen tekoa myös vankiloista ja aiemmista henkirikoksista. Tietoa oli etsitty esimerkiksi hakusanoilla tappaja nuori.

Todisteena Snapchat-video

10.25 Yhtenä todisteena on vanhemman syytetyn kuvaama Snapchat-video.

– Sitten mä puukotin yhtä jonkun neljä–viis kertaa ja ei tässä, murhan yritys ja törkeän ryöstön yrityksiä, että vankilaan tästä mennään, miesääni sanoo videolla.

– Vankilaan tässä mennään, tuutte kaverit sinne sitten mua morottaan, vanhempi syytetty sanoo videolla.

Video osoittaa syyttäjän mukaan, ettei syytetty ole katunut videolla kertomaansa puukotusta tai ryöstön yrityksiä, mutta on ymmärtänyt, mitä on tehnyt.

10.24 Vanhempi syytetty oli soitossaan hätäkeskukseen kertonut, että teot alkoivat vähän kaduttaa.

10.19 Todisteena on huumeiden myynti-ilmoituksia ja nuoremman syytetyn puhelimesta taltioituja kuvia ja Wickr-viestejä. Suurin osa viesteistä liittyy puolustuksen mukaan marihuanaan.

Puolustus: Vanhempi syytetty tarvitsi rahaa hatkoja varten

10.12 Nuoremman syytetyn puolustuksen mukaan syytetty ei myynyt itse huumeita, vaan antoi teknistä tukea ystävälleen Tor-verkossa. Hän myöntää hankkineensa puukon, mutta toimineensa vanhemman syytetyn vaatimuksesta. Hän kiistää ryöstö- ja puukotustarkoituksen. Puolustuksen mukaan nuorempi syytetty antoi puukon toiselle syytetylle, eikä vaatinut rahaa ohikulkijoilta vaan kertoo päinvastoin rauhoitelleensa toista.

10.09 Vanhempi syytetty oli puolustuksen mukaan luopunut tappoajatuksista, eikä hänellä ollut suunnitelmaa puukotuksesta, vaan tilanteet etenivät yllättäen. Puolustuksen mukaan hän tarvitsi rahaa, koska otti hatkat asuinpaikastaan. Syytetty soitti itse poliisille.

Syytetty haki tietoa netistä henkirikoksista ja vankilaoloista

10.03 Puukotuksen uhri sai vakavia vammoja. Uhkauksen kohteeksi joutunut nainen oli liikkeellä lastenvaunujen kanssa ja joutui pelkäämään myös lapsensa puolesta. Tilanne oli ukaava myös kuvausryhmälle.

9.58 Vanhempi syytetyistä oli etsinyt tietoa internetistä henkirikoksista, Kaupista ja vankilaodotuksista, syyttäjän mukaan tästä on todisteena internethakuja.

9.56 Syytetyt olivat yrittäneet ryöstää kuvausryhmän Kaupissa. Kuvausryhmä oli sanonut, etteivätkö nuoret ymmärrä, että teko menee videolle. Kukaan ei luovuttanut rahaa, ja nuorempi syytetyistä kehotti poistumaan paikalta. Teko jäi siksi syyttäjän mukaan ryöstön yritykseksi.

9.54 Etukäteen uhriksi oli syyttäjän mukaan valittu satunnainen täysi-ikäinen mies, naiset ja lapset oli rajattu ulkopuolelle.

9.50 Syyttäjän mukaan syytetyt olivat puhuneet etukäteen, että voisivat tehdä yhdessä henkirikoksen. Tekopaikaksi valikoitui Kauppi, muitakin vaihtoehtoja oli punnittu. Kauppi valikoitui, koska se oli tuttu paikka ja suojaisa.

9.49 Tekohetkellä 16-vuotiasta, eli 2004 syntynyttä, syytetään huumausainerikoksesta ja huumeiden myynnistä Tor-verkossa ja Wickr-viestisovelluksessa. Lisäksi hänellä oli syytteen mukaan marihuanaa omaa käyttöä varten.

9.41 Nuorempi syytetyistä kiistää lyöneensä puukolla ja pitäneensä uhrista kiinni. Hän myöntää törkeän pahoinpitelyn. Hän kertoo yrittäneensä lyödä nyrkillä kerran, mutta ei ole omasta mielestään osunut. Hän myös väittää luopuneensa ryöstöajatuksesta.

9.40 Vuonna 2003 syntynyt kiistää murhan yrityksen, mutta myöntää tapon yrityksen. Hänen mukaansa tarkoituksena on ollut ryöstää henkilö. Hän myöntää lyöneensä teräaseella, mutta kiistää lähteneensä uhrin perään.

9.35 Syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta murhan yrityksestä nuorena henkilönä. Molemmat olivat tekohetkellä alaikäisiä, toinen 16- ja toinen 17-vuotias. Nyt syytetyt ovat 17- ja 18-vuotiaita.

9.34 Nuoret olivat syyttäjän mukaan uhkailleet myös muita ihmisiä puukolla Kaupin ulkoilualueella ja yrittäneet ryöstää rahaa. "Naisia ei puukoteta, missä täällä on miehiä?" oli toinen syytetyistä sanonut syyttäjän mukaan vastaan tulleelle naiselle.

Ohikulkijat hälyttivät apua

9.32 Uhri oli yrittänyt päästä paikalta puukotuksen jälkeen, mutta häntä oli sen jälkeen syyttäjän mukaan lyöty vielä puukolla selkään. Syytetyt olivat paenneet paikalta ja ohikulkijat hälyttivät apua.

9.30 Vuonna 2004 syntyneelle vaaditaan rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä huumausainerikoksesta. Lisäksi molempia syytetään nuorena henkilönä tehdystä murhanyrityksestä.

9.29 Oikeuden mukaan oikeudenkäynnillä on yhteiskunnallista merkitystä, siksi se on pääosin julkinen. Terveydentilaan liittyvät asiat ovat salaisia. Samoin tekohetkellä 16-vuotiaan henkilökohtainen kuuleminen salataan.

9.13. Molemmat syytetyt ovat paikalla. He peittivät kasvonsa. Toinen syytetyistä peitti kasvot paperilla vain kuvatessa, toinen peitti takilla kasvonsa koko ajan ja avustaja talutti hänet paikalle. Syytetyt ovat alaikäisiä, joten Yle ei julkaise heidän nimiään.

9.03 Valokuvaajat pääsevät kuvaamaan saliin aluksi. Sen jälkeen kuvaaminen on kielletty. Syytetyn vanhemmat, asianomistajat ja sosiaalityöntekijät seuraavat oikeuskäsittelyä etänä kukin eri salissa.

9.00 Oikeudenkäynti on vähitellen alkamassa. Toimittajat seuraavat Pirkanmaan käräjäoikeudessa eri salissa oikeuskäsittelyä etäyhteyksillä. Koronatoimien vuoksi oikeudenkäyntiä seurataan etänä useista eri huoneista.

Lue lisää:

Poikkeuksellisen montaa nuorta syytetään nyt henkirikoksesta tai sen yrityksestä, listasimme tapaukset

Poliisi epäilee: Tuntematon yritettiin murhata suositulla ulkoilualueella Tampereella, epäillyt alaikäisiä

Poliisi epäilee, että satunnaisesta murhan yrityksestä epäilty poika kuvasi Snapchat-videon: "Puukotin yhtä ja vankilaan tässä mennään"