Hyppää sisältöön

Onko Lumitin liikuntasali Kuopion tuleva elävän musiikin mekka? Kysyimme kuntavaaliehdokkailta, miten kaupungin pitäisi tukea elävää musiikkia

Osallistu keskusteluun: mihin sinä sijoittaisit Kuopion uuden livekeikkapaikan ja miten kaupungin pitäisi sitä tukea?

Miten kuntavaaliehdokkaat tukisivat elävää musiikkia Kuopiossa?
Miten kuntavaaliehdokkaat tukisivat elävää musiikkia Kuopiossa?

Vilkas keskustelu ja huoli kuopiolaisen elävän musiikin tulevaisuudesta syttyi jälleen, kun Henry´s pub ilmoitti maaliskuussa lopettavansa toimintansa.

Viime vuosina soitto on hiljentynyt Kuopiossa monissa livekeikkoja tarjoavissa paikoissa, kuten Puikkarissa ja Työnkulmalla. Osa huolestuneista perää Kuopion kaupungilta nykyistä vahvempaa roolia elävän musiikin tukemisessa.

Kysyimme muutamilta kuntavaaleissa mukana olevilta ehdokkailta, miten kaupungin pitäisi heidän mielestään tukea elävän musiikin keikkakulttuuria nykyistä paremmin ja millaisilla toimilla se voisi edistää uuden keikkapaikan syntymistä.

Sähköpostikyselyymme vastanneet nykyiset valtuutetut ja ehdolla olevat pitävät Kuopiota aktiivisena kulttuurin tukijana, mutta huolta elävän musiikin keikkapaikkatilanteesta löytyy. Osalla ehdokkaista on konkreettisia ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi.

Keskustan Aleksi Eskelinen näkee, että opiskelukaupunkina Kuopio kaipaa yrittäjävetoista keskisuurta keikkapaikkaa jo vetovoiman vuoksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Aleksi Eskelinen, keskusta: kaavoitus ja sopimukset

Keskustan Aleksi Eskelinen tunnistaa ongelman tietyn kokoisen keikkapaikan puutteesta Kuopiossa.

Kaupungin rooli on Eskelisen mielestä sellainen, missä luodaan olosuhteet uuden paikan rakentumiselle. Tämä mahdollistuu esimerkiksi kaavoittamalla sopiva paikka.

Myös kaupungin yrityspalvelut voisivat tarjota tukea toimijoille, jotka lähtisivät konkreettisesti toteuttamaan hanketta.

Eskelinen sanoo, että kaupunki voisi toimia kulttuuritilan tukemisessa samoin kuin on toimittu esimerkiksi liikuntahallien tukemisessa eli vuokrata niistä tiloja omaan käyttöön esimerkiksi nuorille ja senioreille.

– Tapahtumapaikkoihin voisi tehdä vastaavanlaisia sopimuksia ja tukea sitä kautta olosuhteiden syntymistä.

Eskelinen näkee uuden keikkapaikan Kuopiossa yrittäjävetoisena. Kaupungilla on mahdollisuus myös auttaa tilojen etsinnässä ja lupien saamisessa.

Sakari Pääkkö, kokoomus: kaupunki voisi auttaa tilojen löytymisessä

Kokoomuksen Sakari Pääkkö arvioi, että kaupunki voisi olla hakemassa ratkaisuja kulttuurialan esiintymistiloihin eri toimijoiden kanssa yhteistyössä.

Yksi tapa tukea tilatarjontaa on esimerkiksi luvituksen helpottaminen siten, että kaupunki auttaa tilojen löytymisessä ja niiden muuntamisessa elävän musiikin esittämiseen sopivaksi.

– Tukitasoa tulee tarkastella tilanteen mukaan peilaten muun muassa kansallisiin ratkaisuihin. Suomessa on juuri päätetty satojen miljoonien tuesta kulttuurille ja taiteelle, Pääkkö kommentoi sähköpostivastauksessaan.

SDP:n Jaakko Kosunen uskoo, että rahaa löytyy, jos vain on yhteistä tahtotilaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Jaakko Kosunen, sdp: rahaa tukemiseen pitäisi löytyä

Sdp:n Jaakko Kosusen mielestä kaupungin rooli elävän musiikin edistämisessä Kuopiossa on erityisesti olla mahdollistamassa sitä.

Kaupunki tukee musiikkikulttuuria hyvin jo nyt. Esimerkeiksi hän nostaa muun muassa koulutuksellisen panoksen.

Kosusen haaveena on Helsingin Kaapelitehtaan kaltainen kulttuurikeskus.

– Olisihan se hienoa löytää paikka kaikenlaisen kulttuurin kohtaamisille, yhteiseksi kansalaisten olohuoneeksi, jossa olisi taiteilijoiden työskentelytiloja, konsertteja, taidenäyttelyitä, visioi Kosunen.

Kosunen korostaa, että jos paikalliset aktiivit löytäisivät sopivan paikan, kaupungin ei pidä olla sitä estämässä. Hän näkee, että rahaa tukemiseen löytyy, jos on tahtoa ja yhteinen mielipide. Mistä raha sitten otettaisiin?

– Ei tämä nollasummapeliäkään voi olla, että aina täytyisi se jostain muusta olla pois. Ehkä ne on painopisteasioita, millä budjetointia voisi mahdollistaa, Kosunen pohtii.

Kosunen heittää ilmoille ajatuksen

Timo Kumlin, vihreät: kaupungin tila edullisesti vuokralle

Vihreiden Timo Kumlinin mielestä Kuopioon tarvitaan Musiikkikeskuksen lisäksi riittävän suuri ja toimiva tila myös populaarimusiikin esittämiseen.

Kaupungin rooli voisi olla esimerkiksi sen omistaman kiinteistön vuokraaminen kohtuullisella sopimuksella toimintoja järjestävälle yhdistykselle. Tukea voisi antaa myös tilan varustamiseen ja lainan takaamiseen.

– Tilaan voisi sijoittaa myös muuta kulttuuritoimintaa sekä kahvilan tai ravintolan, visioi Kumlin.

Esimerkiksi Kumlin tarjoaa Jyväskylän Lutakon ja Joensuun Kerubin toimintoja.

Jani Sinervirta, liike nyt: Lumitin vanhat tilat

Liike nytin ehdokas, yrittäjä Jani Sinervirta näkee, että kaupungin pitäisi helpottaa elävän musiikin huonoa tilannetta vuokraamalla omistamaansa tilaa järkevään hintaan. Toimintaa voisi pyörittää yhdistys.

Hän ehdottaa Kuopion uudeksi keikkapaikaksi taidelukio Lumitilta tyhjäksi jääviä tiloja Haapaniemenkadulla. Lumitin toiminta siirtyy uusiin tiloihin reilun vuoden päästä.

– Liikuntasali olisi riittävän iso erikokoisten bändien keikoille, sen saavutettavuus roudausmielessä on hyvä, tilat ovat esteettömät ja ne sopisivat monenlaiseen kulttuuritoimintaan, perustelee Sinervirta ajatustaan.

Entisen yhtenäiskoulun tiloissa voisi olla myös esimerkiksi soittotiloja kuopiolaisille bändeille. Niistäkin on ollut jo vuosia huutava pula.

Lisäksi Sinervirta pitää rakennuksen sijaintia Kuopion Musiikkikeskuksen, Lumitin uusien tilojen sekä torin lähellä erinomaisena.

Sinervirta kertoo saaneensa vinkin tilojen vapautumisesta keskustan Hetti Rytsyltä.

Lukion liikuntasaliin mahtuu vajaa 400 henkilöä.

Vasemmistoliiton Muhammad-Adam Al-Sawad näkee kaupungin roolin nykyistä proaktiivisempana tulevaisuudessa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Muhammad-Adam Al-Sawad, vasemmistoliitto: avustuksia tapahtumien tukemiseen

Vasemmistoliiton Muhammad-Adam Al-Sawad näkee, että kaupungin pitäisi koronaepidemian jälkeen panostaa enemmän vuosittaiseen tapahtumien tukemiseen ja vakiinnuttamiseen.

– Tämä elävöittäisi elävän musiikin työkenttää, kasvattaisi kaupungin vetovoimaa ja työllistäisi laaja-alaisesti.

Al-Sawadin mielestä esimerkiksi nykymuodossaan muusikoiden tukeminen on turhan monimutkaista ja aikaa vievää. Hän pitää nykyisiä tukimuotoja hyvänä esimerkiksi teatteri- ja orkesteritoiminnan osalta. Jatkossa tukea voisi antaa esimerkiksi Kuopioon suuntautuvan maakuntamatkailun edistämiseen.

– Se edistäisi myös elävän musiikin ostamista.

Al-Sawad sanoo, että kaupungin pitäisi ottaa nykyistä proaktiivisempi rooli ja olla mukana esimerkiksi markkinoinnissa.

Kerro meille mielipiteesi, kaipaako Kuopio elävän musiikin esittämiseen uutta paikkaa. Missä sen pitäisi mielestäsi sijaita? Millainen paikan tulisi olla? Mikä on kaupungin rooli elävän musiikin tukemisessa? Osallistu keskusteluun 25.4.2021 klo 23 saakka.

.
.