Hyppää sisältöön

Västäräkki poikkesi jo Liminganlahdelle – muuttolintojen suurin rynnistys odottelee vielä lämmintä etelätuulta

Lintujen kevätmuutto on jo tuonut suuret määrät hanhia, kurkia ja joutsenia Limingalahdelle.

Suojainen matala Liminganlahti on pohjoiseen matkaaville linnuille turvallinen levähdyspaikka, jossa muuttoaikana näkee paljon muun muassa hanhia. Kuva: Risto Degerman / Yle

Suurten muuttolintujen eli kurkien, joutsenien ja hanhien pääjoukko on jo saapunut Limingan seudulle, mutta suurimmat lintuparvet odottelevatkin vielä lämpimiä eteläisiä tuulia.

– Kyllä tämä on vielä tätä isojen lintujen muuttoaikaa eli hanhet ovat parkkeeranneet tänne jo parin viikon ajan ja nyt alkaa kurkia tulemaan koko ajan lisää, kertoo Limingan luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi.

Myös suuri osa joutsenista on jo saapunut ja esimerkiksi Lumijoen Sannanlahdessa sekä Tyrnävän pelloilla on jo nähty suuria joukkoja ruokailemassa. Kahlaajien tuloa hidastaa vielä osin jään peitossa oleva meri, vaikka rannat alkavatkin jo olla sulia.

Ensimmäinen metsäviklo on jo nähty ja Liminganlahden tunnuslinnuksi tulleet, mutta muualla varsin harvinaiset mustapyrstökuirit ovat jo olleet soidinvauhdissa jonkin aikaa.

– Myös kuoveja näyttää tulevan koko ajan lisää, vaikka kahlaajamuutto käynnistyy paremmin toukokuun puolella, Matturi kertoo.

– Mutta sitten myös pikkulintupuolella, västäräkistä vähäsen. Tuossa äskettäin pitkä riukupyrstö lennähti ohitse niin, että pikkuhiljaa tulee niitä varpuslintujakin lisää, Ulla Matturi kertoo.

Lintujen kevätmuutto jatkuu vielä pitkälle kevääseen ja aina alkukesään saakka.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.