Hyppää sisältöön

Epäilty paljastui kengistä löytyneen DNA:n ansiosta: Tamperelaisen Pasi Aaltosen kuolemaan liittynyt tutkinta päättyi lähes 20 vuoden jälkeen

Aaltonen surmattiin  teräaseella elokuussa 2002 kotiasunnossaan Tampereen keskustassa. Epäilty tekijä on kuollut.

Tamperelainen tarjoilija Pasi Aaltonen surmattiin vuonna 2002. Kuva: Yle

Tampereella pitkään avoinna ollut Pasi Aaltosen henkirikoksen esitutkinta on päätetty. Poliisi kertoi asiasta torstaina iltapäivällä.

Aaltonen surmattiin teräaseella elokuussa 2002 kotonaan Tampereen keskustassa Satamakadulla. Poliisin esitutkinnassa epäiltyä henkirikosta on tutkittu rikosnimikkeellä tappo.

Poliisi kertoi torstaina, että epäilty tekijä on menehtynyt vuonna 2014. Tästä syystä esitutkinta on lopetettu.

Esitutkinta ehti kestää lähes 20 vuotta ja siinä oli lukuisia eri tutkintalinjoja.

Kenkien tutkinta paljasti epäillyn

Ratkaisevana tekijänä esitutkinnassa oli julkisuudessa esillä olleet Sievin Mustang -turvajalkineet, joita mies kuljetti silminnäkijän mukaan tapahtumayönä kädessään surma-asunnon suunnasta. Henkilö jätti kengät Näsilinnankatu 33:n edustalle, josta ne otettiin talteen ja toimitettiin poliisille.

DNA-tutkimuksen kehittymisen myötä kengän ulkopinnalta pystyttiin taltioimaan DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle miehelle. Henkilö oli rekisteröity poliisin rekisteriin.

Turvajalkineet pystyttiin yhdistämään karva- ja kuitututkimuksilla surma-asuntoon. Surma-asunnosta oli kadonnut vastaavanlaiset mustat kävelykengät, jotka uhri oli saanut lahjaksi joitakin viikkoja ennen surmatekoa.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että surmaaja laittoi jalkaansa nämä tapahtumapaikalta kadonneet kengät. Turvajalkineet puolestaan päätyivät epäillyn haltuun työpaikan kautta.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että uhri ja epäilty eivät entuudestaan tunteneet toisiaan.

Rikoksesta epäilty menehtyi vuonna 2014 eikä hänen kuulustelujaan voitu suorittaa.

Esitutkinta on nyt päätetty, koska rikoksesta epäilty on kuollut.

Sama tutkinnanjohtaja alusta asti

Rikosylikomisario Juha Siljamäki on ollut alusta asti tapauksen tutkinnanjohtaja ensimmäistä viikonloppua lukuun ottamatta.

Lopputulokseen johtanut tutkintalinja alkoi selvitä ihan vuoden 2016 lopussa. Silloin kengistä pystyttiin saamaan DNA-tunniste, jolle löytyi nimi poliisin rekistereistä.

– Aikaisemmin emme saaneet DNA:ta tallennettua.

Epäilty oli tällöin jo kuollut. Oliko se pettymys tutkinnan kannalta?

– On vain todettava, että se on näin.

DNA oli vain yksi osa näytöstä. Poliisi selvitti sen jälkeen esimerkiksi epäillyn henkilöhistoriaa ja miten epäilty oli voinut saada kengät.

Esitutkinnassa tuli epäillystä ilmi seikkoja, jotka tukevat rikosepäilyä. Ne seikat ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä, joten niiden sisältöä ei poliisin mukaan voida julkaista.

Asiaan saatu jonkinlainen selvyys on merkittävää Siljamäen mukaan etenkin uhrin omaisille. Myös poliisille pitkän esitutkinnan päättyminen on iso asia.

– Epäilty on kuollut ja aina jää avoimia kysymyksiä. Asiaa ei voida saattaa syyteharkintaan. Valitettavasti joudutaan jättämään asia esitutkintapäätöksen varaan.

Lue lisää:

18 vuotta vanha Pasi Aaltosen surma on ratkeamassa DNA-tunnisteen ansiosta: Epäilty on kuollut

Pasi Aaltonen istui baarissa tuntemattoman miehen kanssa vuonna 2002 – nyt poliisi uskoo tietävänsä, kuka surmasi hänet tuntia myöhemmin kotona