1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronanyrkki ei näe estettä tapahtumarajoitusten lieventämiselle – tartuntojen määrä laskee Pohjois-Karjalassa

Maakunnassa on kuitenkin kirjattu kuluvalla viikolla useita mahdollisia altistumisia.

koronavirus
En skylt som markerar var man inte får sitta i en biosal.
Mikäli AVI päättää höllentää koronarajoituksia, esimerkiksi elokuvateatterit saisivat Pohjois-Karjalassa ottaa sisään 50 henkeä nykyisen 20:n sijaan.Yle/Alexia Sahl

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä on edelleen laskussa.

Alueellinen tilannekuvatyöryhmä keskusteli tänään tilaisuuksia ja tapahtumia koskevista kokoontumisrajoituksista valtioneuvoston tuoreen koronarajoitusten purkusuunnitelman sekä AVIn lausuntopyynnön pohjalta. Työryhmän kanta oli, että tämänhetkisen tiedon valossa ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien henkilömäärän nostamiselle 50 henkilöön ei ole estettä. Päätöksen yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista tekee aluehallintovirasto.

– Epidemiatilanne on menossa hyvään suuntaan, ja toivomme, että tämä jatkuu myös vapun yli, toteaa työryhmän varapuheenjohtajana toimiva Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen työryhmän tiedotteessa.

Viikolla 15 Siun soten toiminta-alueella uusien koronavirustartuntojen määrä väheni edelleen. Tartuntoja todettiin 10, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 15. Puolet tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä, eikä joukkoaltistumisia todettu. Viikon 15 tapausten tartunnanlähteistä vain yksi jäi epäselväksi.

Kiteen tartuntaketjussa ei ole tullut tietoon uusia tartuntoja enää perjantain 16.4. jälkeen. Kiteellä edellisviikkoina todetut tartunnat liittyvät pääosin samoihin, perhepiirissä levinneisiin tartuntaketjuihin, eikä ulkopuolisia tartuntoja ole tullut tietoon.

Koronarokotukset etenevät Siun soten alueella suunnilleen valtakunnallista keskiarvoa vastaavalla tasolla. Rokotuskattavuus Pohjois-Karjalassa on hieman valtakunnallista keskiarvoa korkeampi. Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 30 prosenttia pohjoiskarjalaisista.

Useita uusia altistumispaikkoja

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä kirjautunut kaksi. Tartunnat ovat varmistuneet keskiviikkona 21. huhtikuuta illalla, ja tartuntojen jäljitystyö on käynnissä.

Tartuntoihin liittyy kuitenkin useita mahdollisia altistumistilanteita 12.–19. huhtikuuta erityisesti Lieksassa sekä bussivuoroilla Joensuussa sekä Joensuun ja Lieksan välillä. Altistumispaikat on koottu Siun soten verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun).

Samaan aikaan samoissa paikoissa tai bussivuoroilla olleita henkilöitä kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan lievissäkin oireissa koronavirustestiin.

Lue lisää

Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi uudelleen, voidaanko kokoontumisrajoitusta lieventää vapun jälkeen

Lue seuraavaksi