1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Satakunta

Satakunnan koronatilanne parantunut – perustaso lähestyy jo lukuunottamatta Euraa ja Kokemäkeä

Satasairaala korostaa, että tilanne voi myös pahentua nopeasti uudestaan.

Satakunta
Bar Q -ravintolassa Imatralla koronarajoitus -kylttejä sisällä. "Käytä maskia, kun asioit meillä."
Koronaohjeita ja -suosituksia pitää edelleen noudattaa, ettei tautitilanne heikkene.Mikko Savolainen / Yle

Satakunnan koronatilanne on parantunut viime viikkoina, kertoo alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä. Koronaviruksen ilmaantuvuus on 29,7 tapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

Maakunta on pääosin kiihtymisvaiheessa ja lähestyy jo perustasoa, joka voidaan hyvän kehityksen jatkuessa saavuttaa ensi viikolla.

Eura ja Kokemäki ovat kuitenkin leviämisvaiheessa. Näillä kahdella paikkakunnalla koronan esiintyvyys on selvästi korkeampi kuin muualla Satakunnassa.

Kokemäen ilmaantuvuus on yhdellätoista tartunnalla lähes 157, Euran kahdellatoista tapauksella yli 104. Porissa ilmaantuvuusluku on 16,7 (14 tapausta) ja Raumalla 23 (yhdeksän tapausta).

Tilanne voi myös heikentyä

Satakunnassa ei ole tällä hetkellä osastohoidossa yhtään koronapotilasta.

Satasairaala korostaa, että epidemiatilanne voi kääntyä huonompaan suuntaan nopeasti, jos rajoituksia ja suosituksia puretaan liian nopeasti. Syynä on se, että virusmuunnokset ovat valtaviruksia myös Satakunnassa.

Lähes kaikki tartuntalähteet selvillä

Satasairaalan mukaan Satakunnassa todettiin viime viikolla 36 koronatapausta, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 32.

Tartunnan lähde jäi epäselväksi vain neljässä viime viikolla todetussa tapauksessa. Näistäkin kolmessa tartunta on todennäköisesti Satakunnasta.

Työperäisiä tartuntoja todettiin vain yksi. Tartunnoista viisi on peräisin samasta taloudesta ja 11 tartuntaa on levinnyt ystävä- tai lähipiirissä.

Kolmen tartunnan lähde on naapurustossa ja neljä tartuntaa liittyy varuskuntaan tai varusmiesten järjestämiin yksityisjuhliin vapaa-ajalla. Päiväkodeissa, kouluissa ja harrastustoiminnassa ei viime viikolla todettu koronatartuntoja.

Rajoituksia puretaan vähitellen

Esimerkiksi aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa suositellaan pidettävän keskeytettynä koko Satakunnassa ainakin 16.5. asti.

26.4. alkaen aikuisten ryhmäharrastukset sallitaan ulkotiloissa, mutta lähikontakteja välttäen.

Osa julkisista tiloista kuten nuorisotilat ja kirjastot pyritään avaamaan turvaväleistä huolehtien. Museot voivat avautua, jos kahden metrin turvaväleistä pystytään huolehtimaan.

Kauppakeskusten oleskelutilat pidetään suljettuina. Näistä ja muista suosituksista voi lukea Satasairaalan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Satakunnan viimeisimmät koronauutiset löydät täältä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue seuraavaksi