1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.): ”Vappusatasesta tuli vappumiljardi” – puoliväliriihestä kovaa vääntöä A-Talkissa

Hallituksen puoliväliriihi herätti A-Talkissa ärhäkän keskustelun.

Kansanedustaja Elina Lepomäki, Kokoomus.
Kansanedustaja Elina Lepomäki arvosteli A-Talkissa hallituksen puoliväliriihen taloustoimia.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvostelee hallituksen puoliväliriihen talouslinjauksia.

– Jos tiivistää tähänastisen hallituskauden, niin tulee kieltämättä mieleen, että SDP osti itselleen pääministeripuolueen aseman vappusatasella. Nyt sitten ostetaan loppukausi vappumiljardilla.

Lepomäki ihmettelee valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) puheita budjettiriihen yhteydessä.

– Vanhasen mukaan tänä vuonna palataan budjettikehykseen, mikä on päivän selvää kun päästään koronasta eteenpäin. Nyt ilmeisesti kehystasoa sitten nostetaankin, että saadaan lisämenoja jälleen kerran. Meillä vaan ei ole varaa tällaiseen.

Mäkynen: "Velkasuhde voi taittua ennakoitua nopeammin"

Kansanedustaja Matias Mäkysen (sd.) mukaan ensi vuoden kehyksistä ei ole vielä sovittu, vaan neuvottelut jatkuvat edelleen.

– Nyt ollaan tilanteessa, että Suomi on edelleen keskellä koronakriisiä. Tulevat vuodet näyttävät, miten talouden tasapainottaminen tapahtuu. Jos Suomi pääsee kahden prosentin kasvu-uralle, velkasuhde taittuu noin vuonna 2025 eli nopeammin kuin viime vuonna ennakoitiin, arvioi Mäkynen A-Talkissa torstaina.

Kurvinen: "Riihessä kyse Suomen talouden vuosikymmestä"

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvisen mukaan hallituksen puoliväliriihessä on pelissä suuret asiat.

– Kyseessä on Suomen talouden lähivuodet, itse asiassa koko vuosikymmen. Miten noustaan koronakriisin jälkeen ja minkälaiset edellytykset teollisuudella on investoida. Vähemmän Veitsiluodon kaltaisia uutisia, enemmän akkutehdasuutisia.

Hallituksen puoliväliriihen pitäisi kansanedustaja Arja Juvosen (ps.) mielestä vastata siihen, millä tavalla kestävyysvaje tukitaan ja talous nostetaan nousuun ilman, että elinkeinoelämä, työllisyys ja peruspalvelut kärsivät.

Hallitus neuvottelee puoliväliriihessä julkisen talouden rahankäytöstä eli menoista ja tuloista. Isossa roolissa on myös työllisyyden parantaminen. Neuvottelut ovat edenneet hitaasti, ja kaksipäiväiseksi suunniteltu riihi venyy perjantaille.

Hallituksen puoliväliriihen vääntöä A-Talkissa ruotivat kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.), Matias Mäkynen (sd.), Elina Lepomäki (kok.) ja Arja Juvonen (ps.). Katso koko lähetys tästä!

Lue lisää:

Hallituksen puoliväliriihi jatkuu, Yle seuraa – Marin: Tunnelma odottava, isot asiat yhä ratkaisematta, Saarikko toisti: Marinin malli ei keskustalle kelpaa

Marinin vaikuttavin työllisyystoimi olisi työttömien siirtäminen kuntien vastuulle – kokeilusta ei tullut tukea ajatukselle

Kokoomus syytti hallitusta vastuullisen talouspolitiikan heittämisestä roskiin, Vanhanen ei suostunut ennakoimaan puoliväliriihen tuloksia