Hyppää sisältöön

Pandemia ja omat terveyshuolet olivat kaataa yrittäjän – sitten syntyi idea leivästä, jota halutaan nyt kaikkialle Suomeen

Täysin viljaton ja gluteeniton leipänen tulee myyntiin toukokuun alussa.

Gluteeniton leipä on haasteellinen leipoa. Maku syntyy perunasta ja mantelista. Pinnalla on auringonkukansiemeniä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kun korona kuritti ravintoloita viime keväänä, ei kuopiolaisella ravintolayrittäjä Niina-Marika Lahnavik-Hoffrenilla ollut aikaa miettiä omaa jaksamista.

Ravintola King´s Crownin koko henkilökunta jouduttiin lomauttamaan.

– Ajatus oli, että kaikkemme tehdään, että ravintola pysyy pystyssä.

Yhdessä toisen ravintolan yrittäjä Anni Hoffrenin kanssa he alkoivat kehittää ravintolaruuasta tuotetta, joka kelpaisi kaupan hyllylle.

Ensiksi syntyi ravintolatasoinen lasagne.

– Itkun kanssa lähdin meidän lähikauppaan Pirtin K-marketin kauppias Keijo Ollikaiselta kysymään, onnistuuko, jos tuodaan teille ruokaa, Niina-Marika Lahnavik-Hoffren muistelee.

Yhteistyö lähikauppiaan kanssa oli ratkaiseva tekijä. Lasagnet otettiin myyntiin pian lähikaupan lisäksi viiteen muuhun paikalliseen markettiin.

Sairastuminen pysäyttää

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren oli tuntenut uupumusta jo jonkin aikaa.

Aluksi se meni kovan työnteon piikkiin. Sitten hän sairastui todella vakavasti kesällä juuri siinä vaiheessa, kun ravintolat jälleen saatiin avata.

Väsymys oli totaalista.

Tutkimukset paljastivat, että hänelle oli tullut synnytyksen jälkeen aivolisäkkeen häiriö.

Sairauslomalla oli aikaa miettiä uusia toimintatapoja ravintolan pyörittämisessä.

Hoidon ja lääkityksen ohella hän alkoi etsiä keinoja oman jaksamisen ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Muutos proteiinipitoiseen ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon auttoi.

Kun olo alkoi kohentua, syntyi uusi liikeidea. Olisiko mahdollista kehittää uusi ketogeeninen tuote, josta hän itse ja myös ravintola hyötyisi?

Yhdessä Anni Hoffrenin kanssa syntyi keto-leipäsen resepti. Tuote sisältää runsaasti proteiinia. Sen perusraaka-aineita ovat perunakuitu ja manteli. Loppu onkin salaisuus.

Manteli antaa leivälle pehmeän, hieman makea maun. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Koska kyseessä on viljaton tuote, sen markkinoinnissa ei voi käyttää leipä-sanaa vaan puhutaan viljattomasta leipäsestä. Ruokavirasto on käynnistänyt EU:n kanssa selvityksen, että tuotteelle saadaan ketogeeninen ruokaväittämä.

Leipäsiä tehdään nyt kovalla vauhdilla

Lähikauppias Keijo Ollikainen sparrasi yrittäjiä eteenpäin. Hän antoi puhelinnumeron suoraan Keskon pääkonttorille.

– Yksi puhelu riitti avaamaan väylän neuvotteluihin, Niina-Marika Lahnavik-Hoffren kertoo onnekkaasta puhelusta.

Viljattomalle leipäselle oli selvä tilaus. Vastaavaa tuotetta ei Suomen markkinoilla laajassa mittakaavassa ole.

Sopimus Keskon kanssa saatiin solmittua ja nyt käynnissä on myös neuvottelut S-ryhmän kanssa.

Kolme naista leipoo päivässä 600 leipästä. Kysynnän kasvaessa tarvitaan lisää käsiä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Iso pyörä pyörii.

Ravintola King´s Crownin lisäksi naiset perustivat uuden yhtiön, johon mukaan lähti Kakkutaiteen entinen yrittäjä Nanna Mononen.

Kolmen viime kuukauden aikana yrittäjänaiset ovat käärineet hihansa ja leiponeet useita satoja leipäsiä Keskon keskusvarastoon, josta ne lähtevät jakeluun ympäri Suomen toukokuun alussa.

– Näyttää siltä, että hyvin pian tuotanto kymmenkertaistuu ja saadaan rekrytoida lisää työntekijöitä, Niina-Marika Lahnavik-Hoffren hymyilee.

.
.