Hyppää sisältöön

Hevosenomistajat peloissaan Satakunnassa, kun eläinlääkäri kieltäytyy käynneistä jopa hätätapauksissa – Huhupuheita, sanoo eläinlääkäreiden pomo

Hevosenomistajat kehottavat toisiaan hamstraamaan kipulääkkeitä ja pitämään metsästäjän puhelinnumeron tallessa varmuuden vuoksi.

Irlannincob Emma selvisi ähkystä säikähdyksellä. Rita Peltola pelkää, mitä tapahtuu, jos hevosia sairastuu tulevaisuudessa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

On keskiviikkoaamu Eurajoen Luvialla.

Ratsastustalli Granifiqin aamutallia tekevä kaksikko huomaa, että Vili-poni makaa karsinassaan ja tärisee. Ponilla on 38 astetta kuumetta, eikä se syö tai juo. Karsinassa ei myöskään ole lainkaan lantaa.

Ponilla on ähky.

Talliyrittäjä Pauliina Palin-Merisalo saa puhelun siskoltaan, jonka poni Vili on. Kello on vain vähän vaille kahdeksan, joten Palin-Merisalo ei aluksi edes huolestu.

– Ajattelin vain, että huh! Kahdeksalta alkaa eläinlääkärin soittoaika, mehän saamme tänne eläinlääkärin tuota pikaa.

Toisin kuitenkin kävi. Kaupungin suureläinlääkärin päivä on täynnä, hän ei ehdi. Hän kehottaa soittamaan jollekin toiselle eläinlääkärille.

– Hän myös lupasi yrittää pakottaa suureläinpäivystäjän tulemaan. Eläinlääkäri kertoi pitkästi, kuinka tämän kanssa on aiemmin ollut ongelmia, ettei tämä suostu lähtemään käynnille, Palin-Merisalo sanoo.

Päivystäjä kieltäytyi. Luvialla alettiin tehdä suunnitelmia.

– Tampereen klinikka aukeaa aamulla kymmeneltä. Laitoimme auton ja kuljetustrailerin valmiiksi ja päätimme, että jos Tampereelta tulee lupa lähteä niin lähdemme heti.

Lupa irtosi välittömästi. Tampereella Viliä hoidettiin 4–5 tuntia, mutta ponin olo ei kohentunut. Palin-Merisalo halusi käyttää kaikki vaihtoehdot ja seuraavaksi Viliä lähdettiin viemään Helsinkiin, Viikin hevossairaalaan.

Viikkiin saapuessa Vilin kunto oli jo todella huono, eikä eläinlääkäri enää suositellut edes leikkausta. Poni lopetettiin.

Pauliina Palin-Merisalo on tehnyt Porin eläinlääkäritoiminnasta kantelun aluehallintovirastoon ja rikosilmoituksen poliisille. Hän haluaa selvittää, rikkoiko eläinlääkäri kieltäytyessään eläinsuojelulakia. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Ähky voi olla hengenvaarallinen

Ähky on hevosten vatsaontelosairaus, jonka syy on usein suolistoperäinen.

Ähky aiheuttaa hevoselle kovia vatsakipuja. Helsingissä sijaitsevasta Viikin hevossairaalasta kerrotaan, että voimakkaasta kivusta kärsivää hevosta ei saa lähteä kuljettamaan ilman kunnollista kivunlievitystä sekä mahdollisesti rauhoitusta.

Pahimmillaan ähky voi johtaa kuolemaan. Kotikäynnillä eläinlääkäri voi esimerkiksi aloittaa nesteytyksen tai tehdä rektalisoinnin, jonka avulla voi selvitä, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

Eräässä tuoreessa Porissa sattuneessa ähkytapauksessa omistaja oli soittanut itse Viikkiin, kun Porin suureläinpäivystäjä oli kieltäytynyt tulemasta hoitamaan hevosta. Sairaalasta oli soitettu päivystäjälle ja annettu tälle toimintaohjeet.

Viikin hevossairaalasta vahvistetaan tapaus Ylelle.

Miksei Poriin saada eläinlääkäreitä?

Porissa on jo pitkään ollut vaikeuksia saada palkattua eläinlääkäreitä.

Kuluvan vuoden aikana kaksi eläinlääkäriä on irtisanoutunut. Lisäksi tammikuun alusta pien- ja suureläinpäivystykset yhdistettiin niin, että arkisin yksi eläinlääkäri vastaa molemmista päivystyksistä. Eläinlääkintäyksikön päällikkö Elina Sipilä sanoo, että Poriin tarvittaisiin yhteensä 12 eläinlääkäriä.

– Tällä hetkellä heitä on kuusi ja puoli, eli noin puolet enemmän saisi olla, Sipilä sanoo.

Päivystysten yhdistäminen herätti porilaisissa runsaasti vastustusta ja asiasta tehtiin sekä kuntalaisaloite että adressi.

Myös Suomen eläinlääkäriliitto esitti Porin elinvoima- ja ympäristölautakunnalle kannanoton, jossa sanottiin muun muassa, että Porin kaupungin eläinlääkäripäivystystä koskevat päätökset ovat hätiköityjä ja perustuvat puutteellisiin selvityksiin, sekä vaarantavat alueellaan kiireellisen eläinlääkäriavun ja eläinten sekä kunnaneläinlääkäreiden hyvinvoinnin.

Emma selvisi naapuriavun ansiosta

Vili-ponin tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Niin ikään Luvialla tallilla asuva irlannincob Emma sairastui ähkyyn noin kuukausi sitten.

Sen oireet olivat lievempiä, mutta ähkyyn harvoin riittää ihmisen ensiapu. Emman omistaja Rita Peltola alkoi soitella eläinlääkärille. Virka-aika oli päättynyt eli hän soitti Porin suureläinpäivystykseen.

– Noin kolmen tunnin aikana soitin 13 kertaa päivystysnumeroon. Kukaan ei koskaan vastannut, vaan sama nauha pyöri kerta toisensa jälkeen: Älä soita uudestaan, soitamme teille takaisin.

Kukaan ei koskaan soittanut.

Peltola teki tilanteesta julkaisun Facebookiin. Sitä kautta Eurajoella asuva tuttava näki avunpyynnön ja lupasi tuoda kipulääkettä. Se pelasti Emman hengen.

Emma on toipunut ähkystä hyvin ja on taas oma itsensä. Rita Peltola avustaa palloleikeissä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Eläinlääkäreiden esimies: Huhupuheita

Porin eläinlääkintäyksikön päällikkö Elina Sipilä ei usko, että hänen alaisuudessaan olisi sellaisia eläinlääkäreitä, jotka kieltäytyisivät lähtemästä käynnille, jos tarve sitä vaatii.

Sosiaalisessa mediassa on useita kertomuksia, joissa kerrotaan suureläinlääkäristä, joka ei suostu lähtemään päivystysaikana hoitamaan sairaita hevosia. Myös Ylelle on kerrottu useista vastaavista tapauksista.

Sipilä pitää julkisuudessa olleita tapauksia huhuina.

– Tuota väitettä en kyllä osta, että olisi eläinlääkäreitä, jotka eivät menisi päivystysvuoron aikana paikalle.

Sipilä perustaa väitteensä huhuista siihen, ettei hänelle ole tehty virallisia valituksia.

Minkälaisissa tilanteissa päivystäjän pitää lähteä paikalle?

– Aina neuvon eläinlääkäreitä, että silloin lähdetään, kun omistaja niin toivoo.

Pauliina Palin-Merisalo on tehnyt Vilin kuoleman takia kantelun aluehallintovirastoon ja rikosilmoituksen poliisille. Rita Peltola aikoo myös kannella aviin.

Yle kysyi Lounais-Suomen aluehallintovirastolta Porin eläinlääkintäpalveluista tehtyjen kantelujen määrää, mutta asiasta vastaava henkilö on lomalla, eivätkä hänen kollegansa pystyneet antamaan tietoja.

Eläinlääkäri: Hoida itse

Elina Sipilän huhupuheväitteistä huolimatta Ylelle on kerrottu useista tapauksista, jotka ovat joko päättyneet tai meinanneet päättyä pahimmalla mahdollisella tavalla.

Katja Hautamäki oli puolisentoista vuotta sitten ruokkimassa hevosiaan, kun hän huomasi Leena-tamman etujalkojen välissä syvän, verta vuotavan ja likaisen haavan, josta repsotti palkeenkieliä. Haavasta sojotti oksa.

– En uskaltanut ottaa oksaa itse pois, koska en tiennyt kuinka syvällä se on. Tiesin, että oksan poistamiseen ja haavan tikkaamiseen tarvitaan ammattilaista ja antibiootteja, Hautamäki kertoo.

Hän soitti päivystäjälle. Vastaus oli tyly: En tule, poista itse se oksa.

– Ihan yhtä hyvin kuulemma minä voisin vetää itse yksinäni sen oksan pois. Jos se on verisuonessa, niin ei hän sille sitten mitään voi tehdä kuitenkaan, eli hevonen kuolisi verenvuotoon.

Myös Leenan tapauksessa apu löytyi naapurista. Naapuritallin pitäjä auttoi ottamaan oksan pois ja puhdistamaan haavan. Hätätapauksessa naapuri olisi myös pystynyt tikkaamaan haavan, mutta tikkejä ei lopulta tarvittu.

– Onneksi Leena on siitostamma, sillä satulavyötä sille ei voi enää laittaa, Hautamäki sanoo.

Myös Hautamäki aikoo tehdä tapauksesta kantelun aluehallintovirastoon.

Aiheesta voi keskustella Yle Tunnuksella. Keskustelu sulkeutuu 24.4. klo 23.

Aiheesta aiemmin:

.
.