Hyppää sisältöön

Suunnittelija Jenni Ahtiaisen kuulolaitekorut kiinnostavat myös maailmalla – kun apuväline miellyttää silmää, sitä haluaa myös käyttää

Idea kuulolaitteen muokkaamiseen syntyi, kun Ahtiainen itse sai kuulolaitteen.

Suunnittelija Jenni Ahtiainen haluaa muokata apuvälineitä persoonallisemmiksi – sellaisiksi, että niitä haluaa  myös käyttää
Suunnittelija Jenni Ahtiainen haluaa muokata apuvälineitä persoonallisemmiksi – sellaisiksi, että niitä haluaa myös käyttää

Moni muistaa asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtiaisen naisena, joka halusi uudistaa solmion. gTie tuotemerkin kaulavaatteita ja asusteita nähtiin maailmantähtienkin yllä.

Tuotemerkki on edelleen olemassa, mutta vain pienimuotoisesti. Viime aikoina Ahtiainen on keskittynyt ihan toisenlaisten tuotteiden valmistamiseen. Uusi yritys keskittyy apuvälineisiin, joita ihmiset käyttävät esimerkiksi erilaisten vammojen tai sairauksien takia.

Kaikki sai alkunsa kuulolaitekoruista. Se syntyi, kun Ahtainen itse sai kuulolaitteet kolmisen vuotta sitten.

– Laitteet ehtivät olla korvissani neljä päivää, ja kun tuli ensimmäinen vapaapäivä, menin pajalle ja aloin tuunailla niitä hieman enemmän itseni näköisiksi. Tein niistä siis korvakorut.

Nyt Ahtiaisen suunnittelmia Deafmetal-koruja kuulolaitteiden käyttäjille myydään myös muun muassa Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Ahtiaisella on kiinnostusta myös ihmisten käyttämien muiden apuvälineiden muokkaamiseen. Esimerkiksi diabeetikoiden käyttämä glukoosisensori on saanut Ahtiaisen käsissä nahkaisen suojuksen.

– Jos ajatellaan ylipäätään apuvälineitä, yleistäen voisi sanoa, että ne ovat insinöörien suunnittelemia. Ne on tehty käytännöllisiksi ja toiminnallisiksi laitteiksi. Mutta niissä on kokonaan unohdettu se ihminen, Ahtiainen kuvailee.

Hän vertaa kuulolaitteita ja silmälaseja. Silmälasien käyttäjille on tarjolla monenlaisia kehyksiä, niillä voi myös korostaa persoonallisuuttaan. Sen sijaan kuulolaite näyttää usein vain apuvälineeltä.

Ahtiainen kertoo, että kun sairauden tai vamman takia tarvittavasta apuvälineestä tehdään enemmän kantajansa näköinen, kynnys käyttää sitä laskee. Silmää miellyttävällä apuvälineellä voi olla siis vaikutusta elämänlaatuunkin.

– Se voi vaikuttaa ihan arkipäiväisiin toimintoihin, kuten siihen, kehtaatko lähteä vaikkapa rollaattorin kanssa käymään kaupassa.

Katso koko Puoli seitsemän -ohjelma tästä:

Asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtiainen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana

Lue myös: