Hyppää sisältöön

Venäjällä vieraileva Valko-Venäjän Lukašenka: edistystä valtioliittoa koskevissa kysymyksissä

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti on vierailulla Moskovassa. Valtioliiton lisäksi luvassa on puhetta taloudesta ja koronasta.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet Lukašenka n Moskovan-vierailun aikana valtioliiton ohella myös taloudesta ja koronasta. Kuva: EPA

Valko-Venäjä ja Venäjä ovat edistyneet maiden valtioliittoa koskevissa kysymyksissä, kertoi Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka torstaina tavattuaan Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Asiasta kertoi valkovenäläinen valtio-omisteinen uutistoimisto Belta.

Lukašenkan mukaan jäljellä on vielä muutamia kysymyksiä, jotka liittyvät talouteen. Yksi kysymys koskee veroja.

Valko-Venäjän ja Venäjän valtioliiton perustamissopimus allekirjoitettiin 1999.

Lukašenka saapui Moskovaan torstaina iltapäivällä. Vierailu tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Putin oli pitänyt vuotuisen linjapuheensa. Siinä Putin muun muassa ihmetteli, miksi länsi on ollut niin hiljaa "vallankaappausyrityksestä" Valko-Venäjällä, jonka Venäjä ja Valko-Venäjä sanoivat estäneensä.

Valko-Venäjän opposition mukaan väite kaappausyrityksestä on pelkkää provokaatiota.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka istutti puita Aleksandrijan kaupungissa lauantaina. Kuva: AOP

Lukašenka kertoi viime lauantaina, että Venäjän viranomaiset olivat auttaneet tekemään tyhjäksi aikeet Valko-Venäjän hallinnon kaatamiseksi. Hänen mukaansa kaksi Valko-Venäjän kansalaista oli pidätetty Moskovassa.

Lukašenka väitti lisäksi, että yhdysvaltalaisia poliitikkoja olisi sekaantunut oletettuun vallankaappausyritykseen.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB puolestaan kertoi omassa lausunnossaan, että kaksi valkovenäläistä oli pidätetty ja että nämä suunnittelivat "sotilasvallankaappausta" ja Lukashenkan "surmaamista".

Lukašenkan riippuvuus Venäjän tuesta kasvanut

Lukašenkan riippuvuus Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tuesta on kasvanut yhä enemmän Valko-Venäjällä kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Lukašenkan Moskovan-vierailu onkin uutistoimisto AP:n mukaan herättänyt arveluja, että tämä voisi hyväksyä Venäjän patistuksen lujempaan valtioliittoon.

Aiemmin Lukašenka on vastustanut Venäjän pyrkimyksiä luoda Venäjän ja Valko-Venäjän välille läheisempää integraatiota sekä venäläisen sotilastukikohdan avaamista Valko-Venäjällä.

Lue myös: