1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Aleksei Navalnyin lääkärit kehottavat oppositiopoliitikkoa lopettamaan syömälakkonsa välittömästi

Lääkäreiden mukaan Navalnyi pääsi tiistaina riippumattoman lääkärin tutkittavaksi julkiseen sairaalaan Vladimirissa.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi seisoo ruutupaidassa lasikopissa oikeussalissa.
Aleksei Navalnyi kuvattiin moskovalaisessa tuomioistuimessa 20. helmikuuta.Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin henkilökohtaiset lääkärit kehottivat häntä lopettamaan syömälakkonsa välittömästi. Navalnyi oli torstaina ollut syömälakossa jo 23 päivää.

– Jos syömälakko jatkuu vielä yhtään pidempään, meillä ei pian ole jäljellä hoidettavaa potilasta, sanottiin viiden lääkärin torstaina julkaisemassa lausunnossa.

Lääkäreiden mukaan Navalnyi pääsi tiistaina riippumattoman lääkärin tutkittavaksi julkiseen sairaalaan. Navalnyin lääkärit ovat arvioineet tutkimuksen tulokset ja ilmoittavat arvionsa Navalnyin terveydentilasta perjantaina.

Navalnyi aloitti syömälakon protestina sille, ettei hän saanut tavata vankilassa itse valitsemiaan lääkäreitä.

Useat lääkärit varoittivat jo viime viikonloppuna, että Navalnyi voi pian kuolla syömälakon seurauksena. Myös Navalnyin juristi on kertonut julkisuuteen, että Navalnyin terveydentila on heikentymässä.

Navalnyi tuomittiin vankilaan tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta. Hän oli ollut saksalaisessa sairaalassa hoidossa myrkytyksen vuoksi.

Navalnyi sanoi torstaina olevansa täynnä ylpeyttä ja toivoa Venäjällä keskiviikkona järjestettyjen mielenosoitusten johdosta. Tuhansia ihmisiä osoitti mieltään useissa kaupungeissa ympäri Venäjää.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kertoo, saako syömälakkoprotestilla muutoksia aikaan.

Aiheesta lisää:

Lääkärien mukaan Aleksei Navalnyi voi kuolla minä päivänä tahansa syömälakon vuoksi: miksi poliitikko on valmis uhraamaan oman henkensä?

Venäjällä otettiin kiinni yli tuhat Navalnyin tukijaa, mielenosoituksia nähtiin eri puolilla maata – Yle seurasi, katso video Moskovan tunnelmista

Juristin mukaan Aleksei Navalnyin terveydentila on edelleen huonontunut, mutta Navalnyi ei aio lopettaa syömälakkoa

Venäjä siirsi syömälakossa olevan oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin sairaalaan – hänen kuntonsa on "kohtalainen"

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi