1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Lapin keskustalaiset vastustavat metsästyksen rajoittamista kansallispuistoissa

Metsästysoikeuteen kajoaminen ei sovi keskustan Lapin ja Peräpohjolan piireille.

Lapin keskustalaiset vastustavat suunnitelmia metsästyksen rajoittamiseksi vilkkaimmilla retkeilyalueilla. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirit vastustavat suunnitelmia metsästyksen rajoittamiseksi kansallispuistojen vilkkaimmilla retkeilyalueilla. Metsähallitus esittää rajoituksia esimerkiksi Saariselän ja Syötteen alueille. Taustalla on UKK-puistossa tapahtunut onnettomuus, jossa maastopyöräilijä kuoli metsästäjän luotiin.

Keskustan pohjoiset piirijärjestöt toteavat kannanotossaan, että paikallisten metsästysoikeudesta on sovittu kansallispuistoja perustettaessa. Esimerkiksi UKK-puistossa saavat metsästää vain inarilaiset, savukoskelaiset ja sodankyläläiset.

Piirijärjestöt pelkäävät, että Metsähallituksen esittämien rajoitusten toteutuminen johtaisi yhä laajempiin metsästyksen rajoituksiin.

Järjestöt toteavat, että viime syksyinen onnettomuus oli harvinaisten yhteensattumien summa eivätkä nyt suunnitellut rajoitukset olisi sitä estäneet.

Lapin käräjäoikeus antoi tapauksessa tuomionsa tällä viikolla. Vuonna 1954 syntynyt metsästäjä sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta ja metsästysrikoksesta. Tekijä joutuu maksamaan uhrin vanhemmille kärsimyskorvauksia yhteensä 12 000 euroa.

Onnettomuudessa kuollut oli 30-vuotias mies pääkaupunkiseudulta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.