1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Länsi-Pohja uhkaa siirtyä koronaepidemian leviämisvaiheeseen – nuoriso on väsynyt koronarajoituksiin

Länsi-Pohjassa on laitettu karanteeniin noin 500 ihmistä viikon sisällä.

Länsi-Pohjan koronaepidemian pääpaino on edelleen Torniossa. Altistuneita on kuitenkin useissa Meri-Lapin kunnissa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatartuntojen määrä on niin voimakkaassa kasvussa, että aluetta uhkaa siirtyminen epidemian kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

– Mikäli tartuntojen kasvu ei pian taitu, joudumme arvioimaan epidemian leviämisvaiheeseen siirtymistä ensi viikolla, sanoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirissä on perjantaina tullut tietoon kahdeksan uutta koronavirustapausta, joista valtaosa on edelleen Torniossa.

Korona jyllää jälleen Torniossa – johtava lääkäri: "Toivotaan, että edes juhannusta päästään viettämään rauhallisemmissa tunnelmissa"

Altistuneiden suuri määrä lisää epidemian pahenemisen riskiä

Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on tullut tähän mennessä tietoon 19 tartuntaa. Karanteeniin on laitettu noin 500 henkilöä viikon sisällä.

– Tartunnanjäljitykseen tulee viiveitä näin suuren altistuneiden määrän jäljittämisessä. Tämä lisää riskiä epidemian pahenemiselle, Taskila toteaa.

Taskilan mukaan osa tartuntaketjuista näyttää jäävän tuntemattomaksi.

Alueen kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 55 tartuntaa kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohti.

Ystäviä ja kavereita pitäisi nähdä vain pienessä porukassa

Aiemmasta poiketen altistuneiden määrät ovat olleet erittäin suuria, koska ihmiset ovat tavanneet toisiaan suurella joukolla yksityisissä tilaisuuksissa. Tilanne heijastelee selkeästi myös nuorison väsymystä koronarajoituksiin.

– Ystävien ja kavereiden näkeminen on nuorille tärkeää, mutta nyt on välttämätöntä lopettaa usean ihmisen kokoontumiset ja noudattaa enintään 6 hengen tapaamisrajoitusta toimien silloinkin turvavälien ja kasvomaskien kanssa. Suositeltavaa on tavata kavereita vieläkin pienemmässä porukassa, Taskila suosittelee.

Taskila muistuttaa, että lieväoireisena on jäätävä kotiin ja mentävä koronavirustestiin.

– On tärkeää ymmärtää, että osa meistä kantaa tätä virusta ja tartuttaa sitä oireettomana 2–3 päivää ennen sairastumistaan; tai silloinkin, kun ei itse tautiin sairastu, Taskila perustelee.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.