1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. herättäjäjuhlat

Herättäjäjuhlien kaikki ohjelma pidetään ulkona ja körttiradio mahdollistaa etäosallistumisen – "Uhmakkaasti emme lähde juhlia järjestämään"

Vaikka moni tapahtuma on jo peruttu, viime kesältä siirretyt Herättäjäjuhlat aiotaan yhä järjestää Kauhavalla heinäkuun alussa.

herättäjäjuhlat
Kalle Hiltunen
Hiltusen mukaan juhlatoimikunta jatkaa yleisötapahtuman organisointia, mutta varautuu samalla kaikkiin muihinkin mahdollisiin vaihtoehtoihin. Birgitta Vuorela / Yle

Tapahtumajärjestäjä toisensa perään on kertonut peruuttamisuutisia. Herättäjä-Yhdistys päätyi eilisessä kokouksessaan kuitenkin siihen, että juhlavalmisteluja jatketaan.

Herättäjäjuhlat on määrä järjestää Kauhavalla heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Uhmakkaasti emme kuitenkaan lähde juhlia järjestämään rajoituksia vastaan, vaan nimenomaan rajoituksia ja terveysturvallisuusohjeita noudattaen, Herättäjä-Yhdistyksen yleissihteeri Kalle Hiltunen kertoo.

Järjestelyt etenevät koronatilannetta seuraten. Herättäjäjuhlien pääohjelma, eli seurat ja jumalanpalvelus toteutetaan ulkoilmassa. Lisäksi tänä vuonna myös kaikki oheisohjelma järjestetään taivasalla.

– Juhlakenttä entisen Lentosotakoulun alueella on avara, ja siellä on helppo pitää turvallinen etäisyys toisiin, Hiltunen kertoo.

Päätöksen vaikutti ratkaisevasti hallituksen linjaus tapahtumatakuusta.

Tapahtumajärjestäjät voivat hakea avustusta, mikäli tapahtuma joudutaan perumaan rajoitusten tai tautitilanteen vuoksi, tai järjestämään suunniteltua pienempänä.

Turvavälit ja hygienia avainasemassa

Herättäjuhlien vuosittainen kävijämäärä liikkuu 20 000 hujakoilla. Hiltusen mukaan väki ei ole yhtä aikaa koolla, vaan porrastetusti, jolloin enimmillään koolla voi olla noin 10 000 ihmistä.

Huomiota kiinnitetään hygieniaan, kasvomaskeihin ja turvaväleihin, joista huolehditaan esimerkiksi seurapenkkien rivivälejä kasvattamalla.

Turvalliseen tapahtumaan kuuluu kävijämäärän tavallista tarkempi hallinta.

Siksi Herättäjä-Yhdistys avaa alkukesästä mahdollisuuden tulostaa nettisivuilta ilmainen pääsylippu juhlille.

– Toivomme, että mahdollisimman moni käy tulostamassa tällaisen pääsylipun etukäteen. Näin pysymme selvillä osallistujamäärästä, Hiltunen kertoo.

Ilonaihe alueen yrityksille

Alueen yrityksille tapahtuman järjestäminen on ilonaihe. LSK Business Parkin toimitusjohtaja Mika Marjamäen mukaan Herättäjäjuhlat on Business parkin merkittävin tapahtuma tulevana kesänä.

– Liikevaihdollisesti se on merkittävin hotellille, kun saamme palveltua majoittujia ja catering toimii, Marjamäki kertoo.

Lentokenttähotellin 400 huonetta on jo lähes kaikki varattu.

– Montaa petipaikkaa ei ole vapaana. Viime vuodelle varattuja tilauksia on siirretty tälle vuodelle, Marjamäki kertoo.

Marjamäki toteaa, että turvavälit tapahtuma-alueella pystytään järjestämään.

Tarvittaessa hybridinä

Järjestäjät seuraavat koronatilanteen kehittymistä aktiivisesti. Toukokuussa tiedossa pitää olla järjestelyiden kannalta osallistujamäärä.

– Huonossa tilanteessa Herättäjäjuhlat voidaan kuitenkin joutua perumaan vaikka päivää ennen, Hiltunen kertoo.

Haasteena on myös talkooväen saaminen ja tappioiden hallinta.

Juhlatoimikunta jatkaa yleisötapahtuman organisointia, mutta varautuu samalla kaikkiin muihinkin mahdollisiin vaihtoehtoihin.

Mikäli koronatilanne ei parane oleellisesti, juhlat pidetään hybridimallilla.

– Silloin otamme paikan päälle rajoitusten salliman määrän osallistujia. Juhlat lähetetään joka tapauksessa körttiradiossa. Seuroja voi siis seurata myös kotoa, Hiltunen lupaa.

Lue lisää: Kauhavan herättäjäjuhlat järjestetään tavalla tai toisella heinäkuun alussa – toiminnanjohtaja Simo Juntunen: "Varaudumme vielä moniin vaihtoehtoihin"

Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyy vuodella eteenpäin – yhdistyksen henkilökunnalla edessä yt-neuvottelut

Lue seuraavaksi