Hyppää sisältöön

Uusi miehistö ammuttiin kohti avaruusasemaa SpaceX:n kierrätysraketilla

Kansainvälisen avaruusaseman uusi miehistö aikoo viettää avaruudessa puoli vuotta.

Miehistö ammuttiin kohti avaruusasemaa SpaceX:n raketilla.
Miehistö ammuttiin kohti avaruusasemaa SpaceX:n raketilla.

Yhdysvaltain Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta ammuttiin tänään avaruuteen raketti, joka vie Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle neljä uutta astronauttia.

Raketin laukaisu näyttää tapahtuneen ongelmitta.

Avaruusasemalle matkaa Nasan niin sanottu Miehistö 2, johon kuuluvat Yhdysvaltain avaruushallinnosta Nasasta lennon päällikkö Shane Kimbrouch ja lentäjä Megan McArthur. Lisäksi mukana ovat Japanin avaruushallinnosta JAXA:sta astronautti Akihiko Hoshide ja Euroopan avaruushallinnosta ESA:sta ranskalainen astronautti Thomas Pesquet.

He viipyvät ISS:llä noin kuuden kuukauden ajan ja tekevät tieteellisiä tutkimuksia.

ISS:llä nyt oleva miehistö, Miehistö 1, palaa maahan ensi keskiviikkona. Heidät lennätettiin avaruuteen viime marraskuussa.

Noin 24 tuntia kestävä lento avaruusasemalle tehdään miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketilla. Lähtö on avaruusmatkailussa sikäli historiallinen, että se tehdään osittain kierrätetyllä avaruusraketilla.

Miehistö 2:n raketissa on käytetty samaa ensimmäisen vaiheen kantorakettia, jota Miehistö 1:n raketissa käytettiin.

Kuva edelliseltä lennolta avaruusasemalle marraskuussa 2020. SpaceX:n kapseli telakoituneena kansainväliseen avauusasemaan. Kuva: NASA / AFP

SpaceX on tehnyt kymmeniä onnistuneita lentoja Falcon 9:n kantoraketilla, joka kykenee laskeutumaan maahan uudelleen käytettäväksi, mutta lennot ovat olleet miehittämättömiä rahtilentoja.

Lennon oli määrä päästä matkaan jo eiken torstaina, mutta huono sää esti yrityksen.

Yhdysvallat aloitti viime vuonna avaruuslentonsa uudelleen sen jälkeen, kun avaruussukkulaohjelma lopetettiin yhdeksän vuotta aikaisemmin.

24.4. klo 6.30 Falcon 9 -kantoraketin koelentojen määrä muutettiin muotoon "kymmeniä". Aiemmin mainittu 45.

.
.