1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Essote)

Etelä-Savon maakunnassa muutamia uusia koronatartuntoja – rokotukset etenevät vilkkaasti

Sosterilla todetiin torstaina yksi ja Essotella kolme uutta tartuntaa.

Kasvomaskeja ei kannata hylätä vaikka tilanne on vähän rauhoittunut. Etelä-Savossa on yhä aktiivista koronavirusta. Kuvituskuva. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Vaikka Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin koronaviruksen ilmaantuvuusluvut poikkeavat toisistaan, on molemmissa tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen.

Itä-Suomen sairaanhoitopiiri Sosterin alueella on todettu eilen yksi uusi koronatartunta.

Parempaan kääntyneestä koronatilanteesta huolimatta Sosterin alueella voimassa olevat rajoitukset tulevat jatkumaan ennallaan vielä vapun yli.

Johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan uusien tartuntojen ilmaantuminen kertoo siitä, että aktiivista koronavirusta on alueella edelleen.

– vielä ei voi sanoa, että ollaan voiton puolella. Nyt pitäisi vielä jaksaa muutama viikko ja hyvän tilanteen jatkuessa voimme kenties toukokuulla keventää rajoituksia alueella. Tämä on tietysti meidän kaikkien toiveissa, Luukkonen sanoo.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essotella todettiin eilen kolme uutta koronatartuntaa. Tapaukset ovat kokonaan uusia, eivätkä liity toisiinsa. Yhden tartunnan lähde on ulkomailla. Kahden tartunnan jäljitys kesken ja toiseen liittyy laajoja altistumisen mahdollisuuksia. Essote päivittää altistumispaikkojen listaa jäljityksen edetessä.

– Tämä on muistutus siitä, että tilanne ei ole vielä ohi. Toivotaan kuitenkin, että näistä ei tule mitään isoja tartuntaketjuja. Vappua kannattaa tänäkin vuonna suunnitella vietettäväksi perhepiirissä, huomauttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Rokotukset etenevät ripeästi

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella koronarokotuksen ajanvarausta on nyt laajennettu suuremmalle osalle riskiryhmään kuuluvia. Ajanvaraus on avattu kaikille yli 60-vuotiaille sekä yli 16-vuotiaille riskiryhmäläisille.

Sosterissa yli Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo noin kolmasosa alueen väestöstä. Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä ensimmäisen pistoksen on saanut yli 40 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Ripeästi edenneiden rokotusten ansiosta Essoten alueen ikääntyneiden palvelutalojen rajoituksia on lievennetty.

– Vanhuspuolella henkilökunta ja asukkaat on nyt rokotettu. Aiempaa suuremmat määrät läheisiä ja muita auttajia voi nyt käydä ikäihmisiä tapaamassa. Edelleen täytyy kuitenkin huolellisesti pitää yllä turvallisuustoimenpiteet, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström.