Hyppää sisältöön

Tampereen kaupunki: Rauhaniemen sairaalan puutteita on jo alettu korjata – vanhusten sairaalassa 13 kuoli koronaviruksen seurauksena

Aluehallintovirasto teki tarkastuksen Rauhaniemeen tammikuussa.

Rauhaniemen sairaalassa Tampereella hoidetaan pääasiassa vanhuksia. Sairaalassa oli laajalle levinnyt koronaepidemia, jonka aikana 13 vanhusta kuoli. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen Rauhaniemen sairaalassa paljastuneita epäkohtia on jo alettu korjata. Näin sanoo Tampereen kaupungin hallintoylilääkäri Arto Lemmetty.

Aluehallintovirasto löysi tammikuussa Rauhaniemeen tekemässään tarkastuksessa lukuisia puutteita ja epäkohtia muun muassa hygieniatoimista. Yle kertoi AVI:n tarkastuksen lopputulemista eilen tässä jutussa:

– AVI:n tammikuussa Rauhaniemen sairaalaan tekemän tarkastuskäynnin perusteella Tampereen kaupungille antamat toimintaohjeet ovat olleet rakentavia ja niiden pohjalta on jo aloitettu toimenpiteitä. Myös hygieniahoitajilta tullutta palautetta on hyödynnetty ja ryhdytty palautteen mukaisiin toimenpiteisiin, Lemmetty kirjoittaa sähköpostivastauksessaan Ylelle.

Laaja koronaepidemia johti AVI:n tarkastukseen

AVI teki tarkastuksen erityisesti vanhuksia hoitavaan Rauhaniemen sairaalaan sen jälkeen, kun koronavirus levisi laajasti sairaalassa. Yli sata potilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa sairastui ja 13 vanhusta kuoli.

AVI:n mukaan hygieniahoitajat olivat huomattaneet työnantajaa esimerkiksi desinfiointiin ja hygieniaan liittyvistä ongelmista useampana vuotena jo aiemmin.

AVI ei ottanut kantaa siihen, oliko puutteilla vaikutusta epidemian poikkeukselliseen laajuuteen.

Lemmetyn mukaan biologisten altisteiden arviointia ja niille altistumisten ehkäisemistä ja vähentämistä koskevia ohjeistoja päivitetään tulevia tarpeita silmällä pitäen.

Lemmetty sanoo, että sairaalaepidemian aikana toimenpiteitä ja ohjeistoja muun muassa suojainten käytöstä arvioitiin päivittäin yhteistyössä sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa.

Biologisille tekijöille altistuneiden henkilöiden luettelointi ei AVI:n mukaan täyttänyt kaikkia asetuksen vaatimuksia.

– Se saadaan ajan tasalle, kun kaikki altistumisilmoitukset on viety uuteen työturvallisuusjärjestelmään, Lemmetty sanoo.

Avi otti tarkastuskertomuksessa kantaa myös sairaalan tiloihin. Kaupungin mukaan pidemmän tähtäimen tavoite on Rauhaniemen sairaalan toimintojen siirtyminen Hatanpään sairaalakampukselle.

Kaupunki tulkitsee, että AVI:n kirjaamat puutteet eivät ole vakavia, koska korjaamisesta ei annettu kehotuksia.

– Jos AVI olisi todennut puutteet vakaviksi, palaute olisi ollut kehotuksen muodossa. Luonnollisesti kaupunki suhtautuu vakavasti myös toimintaohjeisiin, Lemmetty kirjoittaa.

Lue myös:

.
.