Hyppää sisältöön

Katupöly on erityisesti astmaatikon keväinen riesa – uudet puhdistuskoneet ovat tehokkaita ja pölyävät vähän

Lapin kaupunkien keskustoissa ja kaduilla on katupölyjen siivous parhaillaan meneillään.

Allergia- ja astmaliiton mukaan FFP2-hengityssuojain suodattaa hyvin katupölyä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Pitkä kuiva jakso ja yöpakkaset ovat vaikuttaneet siten, että katupölyä on ollut paikka paikoin runsaasti ilmassa, mikä kiusaa varsinkin astmaatikkoja ja allergiaa sairastavia.

Astmaatikkona katupölystä kärsii esimerkiksi Lapin allergia- ja astmayhdistyksen varapuheenjohtaja Anna-Stina Määttä.

– Se on jokakeväinen riesa. Nenä vuotaa ja on tukossa, sieraimet märkii. Keuhkoissa ahdistaa, limaa nousee ja väsyttää, Määttä kuvaa.

Määtälle katupöly on pahin astmaoireiden aiheuttaja. Hän kertoo, että keväisin on mietittävä kulkemisreittejä esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa.

– Pitää pysyä poissa sieltä, missä kulkee autoja, jotka nostavat pölyä ilmaan. Koiran kanssa on kuitenkin tehtävä useampi kävelyreissu päivittäin.

Anna-Stina Määttä ja Viljami-koira. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Anna-Stina Määttä on miettinyt maskin käyttöä ulkona liikkuessa.

– Nyt kukaan ei katsoisi kummasti, kun ihmiset ovat tottuneet maskipäisiin koronan takia. Maskia voisi kokeilla, vaikka välillä sen kanssa tuntuu, että happi loppuu.

Allergia- ja astmaliitosta kerrotaan, että FFP2-hengityssuojain suodattaa hyvin katupölyä. Samaa maskia käytetään koronaa vastaan.

Hiekkaa on onneksi viime vuotta vähemmän

Jokakeväinen katupöly kiusaa varsinkin kaupunkien keskustoissa vielä ainakin vappuun saakka. Jos jotain positiivista asiasta pitää löytää, niin kuluneena talvena on kaduille ja teille levitetty paljon vähemmän hiekkaa ja sepeliä kuin viime vuonna.

Esimerkiksi Rovaniemellä levitettiin 5 000 tonnia hiekkaa ja sepeliä, kun vuotta aikaisemmin sitä meni 9 000 tonnia eli lähes kaksinkertainen määrä. Rovaniemellä katujen puhdistustyöt käynnistyivät tällä viikolla.

Torniossa käytettiin parituhatta tonnia, mikä on myös paljon vähemmän kuin vuosi sitten. Torniossa aikainen kevät laittoi puhdistustyöt käyntiin pari viikkoa etuajassa.

Kemissä kului talven aikana liukkauden torjuntaan 2 500 tonnia hiekkaa ja sepeliä. Se on noin puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Puhdistustöiden etenemisessä työjärjestys on selvä, kertoo tiemestari Tarja Happonen-Angerias Kemin kaupungilta.

– Ihan ensimmäisenä meillä puhdistetaan kaupungin hoidossa olevat jalkakäytävät. Sen jälkeen puhdistetaan pyörätiet ja päätiet. Ydinkeskusta eli Sauvosaaren alue on erittäin tärkeä alue, ja asuntokadut puhdistetaan viimeisenä.

Tiemestari Tarja Happonen-Angerias. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Katujen pitäisi olla puhtaat vappuun mennessä

Lapin kaupungeista kerrotaan, että katujen ja pääväylien puhdistustöiden pitäisi olla suurimmalta osin tehtynä vappuna, jos vain säät sallivat työt.

Työn tekijöiden toiveena on, että sää pysyisi plussan puolella öisinkin eikä silloin tällöin tuleva vesisadekaan haittaisi. Kaikki alueet on tarkoitus siivota toukokuun puoliväliin mennessä.

Lapin kaikissa kaupungeissa puhdistustyön tekevät suurimmaksi osaksi urakoitsijat ostopalveluna.

Harjalaite puhdistaa katupölyä Kemissä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Uudet koneet pölisevät vähemmän kuin vanhat

Kemiläinen koneyrittäjä Mika Suorsa hankki tänä keväänä uuden kotimaisen harjalaitteen, joka on puolet kalliimpi kuin ns. tavallinen harjalaite. Tuliterä harjauslaite on asennettu pyöräkuormaajaan.

Pyöräkoneen kuljettaja Henri Alajas yllättyi myönteisesti uuden koneen tehosta.

– Siinä on sykloni-imu, joka on osoittautunut toimivaksi katupölyn poistossa. Odotuksena oli, että se pölyäisi enemmän, mutta se kerää sen hienopölyn, minkä normaali harjalaite jättää, Alajas kuvaa.

Pyöräkuormaajan kuljettaja Henri Alajas. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Uusi harjalaite käyttää myös vähemmän vettä kuin vanhemmat laitteet.

– Meillä on vielä pari perinteistä laitetta olemassa. Tässä uudessa harjalaitteessa on 70 litran vesisäiliö, kun vanhoissa se on 200–1000 litraa. Silti samoihin aikoihin käydään täyttelemässä säiliöitä, Alajas kertoo.

.
.