1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Forssa

Uusi jäteyritys sai luvan jätteiden polttoon liittyviin kokeiluihin Forssassa

Ecofinity Oy pääsee kokeilemaan jätteiden käsittelemistä tuhansien asteiden lämpötilassa.

Aloittelevaa yritystä kiinnostaa esimerkiksi rakennusjätteiden käsittely. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Forssaan toimintaansa suunnitteleva jäteyritys Ecofinity Oy on saanut koetoiminnalleen luvan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Avi on hyväksynyt Ecofinityn ilmoituksen jätteenkäsittelystä vajaaksi vuodeksi.

Ehtona on muun muassa, että Ratasmäkeen suunniteltu laitos ei käsittele vaarallisia jätteitä. Laitoksessa saa käsitellä jätteitä 15 000 tonnia vuorokaudessa. Toiminta pitää myös järjestää niin, että maaperään joutuvat luvattomat ja ennalta arvaamattomat päästöt ehkäistään.

Hämeen ely-keskuksen mielestä Ecofinityn suunnitelmat ovat olleet paljolti puutteellisia. Yritys oli ilmoittanut vastaanottavansa jätteitä erittäin monista eri jäteluokista, mutta elyn mielestä toiminnan pitäisi olla suunnitelmallisempaa.

Jätteistä on tarkoitus saada aikaan kaasua ja lämpöä

Ecofinity aikoo rakentaa Ratasmäkeen koelaitoksen, jossa esimerkiksi rakennusjätteet hajotettaisiin erittäin korkeassa lämpötilassa. Plasmakäsittelyssä voidaan saavuttaa usean tuhannen celsiusasteen lämpötila. Keskimäärin lämpötila on 6 000–8 000 astetta.

Prosessissa orgaaninen jätemateriaali kaasuuntuu, jonka jälkeen kaasu jäähdytetään säiliössä nestemäiseksi kaasuksi. Plasmakäsittelyllä jätteistä on tarkoitus tuottaa kaasua ja lämpöä.

Laitokseen syötettävien jätteiden koostumuksesta riippuen laitoksen toiminnassa muodostuu lasijauhoa, hiekkaa, mineraalituhkaa ja metallirouhetta.

Kokeiluja varten Ecofinity haluaa vuokrata kaupungilta seitsemän hehtaaria maata.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.