1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toimisto metsässä

Tässä toimistossa tehdään vaativaa ajatustyötä ilman digilaitteita

Tässä tehdään vaativaa asiantuntijatyötä. Kyse ei ole työkykyä kohottavasta tyky-päivästä, vaan normaali työpäivä on siirretty metsään.

Digitaalisia palveluja tarjoavan suomalaisen Gofore-yhtiön työntekijät lähtivät testaamaan miten ympäristönvaihdos vaikuttaa työssä edessä olevaan ongelmanratkaisuun. Mitä tapahtuu kun tekniset välineet ovat poissa?

Tietotekniikan keskeytykset, kuten ponnahdusikkunat on kehitetty sellaisiksi, että ne mahdollisimman tehokkaasti pakottavat ihmisen keskeyttämään tekemisensä ja kiinnittämään huomionsa niihin. Nämä luovuuden tappajat ovat metsästä poissa.

Minna Huotilainen, professori ja aivotutkija

IT-alalla työskennelleet Mia Sinisalo ja Aino-Maija Vaskelainen pohtivat pitkään, miten tietotyötä voisi tehdä muuten kuin samoissa rakennuksissa, samojen pöytien ja koneiden ääressä – syntyi metsäfasilitointi.

Metsäfasilitoinnissa perinteisesti sisätiloissa tapahtuva työ siirretään metsään. Fasilitoijan tehtävänä on luotsata ryhmää ja luoda puitteet uudenlaista toimistotyötä varten.

Kun perusasiat ovat kunnossa, ihminen voi keskittyä luovaan työhön. Sinisalo ja Vaskelainen huolehtivat metsässä muun muassa siitä, että osallistujilla on ruokaa ja että he pysyvät lämpiminä.

Tietotyö on jotain mikä tapahtuu meidän päässä. Kun luovuus mahdollistuu metsässä niin tietotyö voi alkaa. Myöhemmin asiat voidaan dokumentoida tietokoneelle.

Mia Sinisalo

Ongelmanratkaisuun tarvitaan luovuutta. Metsässä oleminen tutkitusti vähentää stressiä ja siten lisää luovuutta.

Ei se ongelma välttämättä ratkea siinä tietokoneen ääressä. Usein raitis ilma ja luonto tuo ratkaisuja mieleen.

Anselmi Valasmo, testiautomaatiokonsultti, Gofore

Kun ympäriltä poistuvat huomion varastavat elementit, aivoilla on enemmän "kaistaa" ajatteluun ja ideointiin.

Osa kokee, että työskentelypaikan vaihtuessa myös toimistossa syntyneet tavat ja roolit muuttuvat. Työkaveri kohdataan uudella tavalla.

Korona-pandemia muutti kertarysäyksellä toimistotyön etätyöksi. Monessa työpaikassa pohditaan nyt, kuinka paljon on tarvetta jatkossa enää tehdä läsnätyötä. Myös käsitys työajasta on muutoksessa.

Me ollaan aika kiinni siinä 8-16 aikaikkunassa. Sen huomaa siitä, että kaikki kokoukset on sillä välillä. Mielestäni siitä voisi helposti oppia eroon.

Outi Määttä, Head of Account Excellence, Gofore

Aivotutkija Minna Huotilaisen mielestä työajan mittaaminen on aikansa elänyttä.

Aivoja ei saa pois päältä. Mielestäni mittaamisesta pitäisi yksinkertaisesti uskaltaa luopua ja antaa ihmisten ottaa vastuu työstään.

Minna Huotilainen, professori ja aivotutkija

Työ ei alakaan siitä, kun tietokone käynnistetään, vaan siitä, kun aivot buutataan.

Tekijät

Toimittaja

Päivikki Koskinen

Kuvat

Nella Nuora

Videot

Rinna Härkönen

Visuaalinen journalisti

Illusia Sarvas

Tuottaja

Linda Pukka

Julkaistu 8.5.