1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Syyttäjä valittaa hovioikeuteen turkulaisen saattohoitosairaalan tapauksessa – käräjäoikeus hylkäsi lähes kaikki syytteet

Syyttäjä valittaa ratkaisuista, jotka koskevat virkarikoksia, murhaa, törkeää pahoinpitelyä ja törkeää huumausainerikosta.

Turku
Turun oikeustalon julkisivu.
Turun käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Luotsi-tapauksessa 1. huhtikuuta.Kalle Mäkelä / Yle

Syyttäjä Jooseppi Kiviharju aikoo valittaa hovioikeuteen käräjäoikeuden ratkaisusta yksityisen kotisairaala Luotsin tapauksessa. Syytekohdista hän valittaa virkarikoksesta, murhasta, kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta. Törkeää kiskontaa tai törkeää kavallusta koskevista ratkaisuista hän ei valita.

Erityisen tärkeänä Kiviharju pitää virkarikosten arviointia uudelleen.

– Virkarikosten suhteen oli tilanne, jossa johto sanoo valvonnan ja tiedotuksen toimineen ja lääkäri väittää toisin, ei käräjäoikeus voi mielestäni todeta, että valvonta on ollut riittävä.

Kiviharju sanoo varautuneensa syytteiden kaatumiseen, koska asiat ovat vanhoja. Hänen mukaansa väärinkäytösten olisi pitänyt tulla esille aiemmin.

– Käräjäoikeuden päätökseen on jopa kirjattu, että kertomuksiin ei voi luottaa ajan kulumisen takia.

Yksityisen kotisairaalayrityksen toimitusjohtajaa syytettiin muun muassa murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä. Rikosten epäiltiin tapahtuneen vuosina 2009–2015.

Lisäksi syytettynä oli neljä Turun kaupungin virkamiestä. Heitä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta kotisairaalan toiminnan valvontavastuun laiminlyönnin vuoksi. Kolmen kohdalla syyttäjä aikoo nyt valittaa käräjäoikeuden päätöksestä.

Lähes kaikki syytteet kaatuivat käräjillä

Huhtikuun alussa Varsinais-Suomen käräjäoikeus teki ratkaisun pitkään käsittelyssä olleessa tapauksessa. Oikeus päätyi hylkäämään lähes kaikki syytteet törkeää väärennystä lukuun ottamatta. Pääsyytetyn oikeus tuomitsi tästä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeus katsoi, että näyttöä ei ollut siitä, että vastaajan hoitotoimenpiteillä olisi ollut osuutta potilaan kuolemaan. Pahoinpitelysyytteisiinkään näyttöä ei katsottu olevan riittävästi.

Myös Turun kaupungin valvontavastuussa olleiden virkahenkilöiden syytteet hylättiin.

Tapausta tutkittiin pitkään

Turkulaista saattohoitosairaalaa koskeva rikostutkinta ja oikeuskäsittely ovat olleet vaiheikkaita. Asia tuli julkisuuteen runsas vuosi sitten (2.3.2020), kun Lounais-Suomen poliisi kertoi tutkivansa isoa rikoskokonaisuutta, jossa vakavat rikosepäilyt liittyvät kotisairaala Luotsin saattohoidossa tapahtuneisiin kuolemantapauksiin.

Kotisairaalan tutkinta oli pitkä. Poliisin esitutkinta oli kestänyt kaksi vuotta siinä vaiheessa, kun asiasta tiedotettiin julkisuuteen. Yhden puolustusasianajajan mukaan aineistoa on kertynyt 27 mapin verran.

Lisää aiheesta:

Turkulaisen saattohoitosairaalan toimitusjohtajan lähes kaikki syytteet murhasyytettä myöten hylättiin – tuomittiin vain törkeästä väärennyksestä

Turkulaisen saattohoitosairaalan toimitusjohtajalle vaaditaan elinkautista murhasta – antoi syytteen mukaan kuolettavan annoksen kipulääkkeitä potilaalle

Saattohoitosairaalan oikeudenkäynnissä syytetyn penkillä neljä Turun kaupungin virkamiestä – puolustus kaipaa täsmällisempiä väitteitä

Lue seuraavaksi