1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kampukset

Sotejohtaja Jukka Lindberg: Hämeenlinnan Viipurintien terveyskampus saattaa tyhjentyä lähivuosina

Suuri osa Viipurintien kampuksesta jäisi tyhjilleen, kun Vanajaveden sairaala muuttaa Assi-sairaalan yhteyteen.

Hämeenlinnan pääterveysasema on yksi kantakaupungin neljästä terveysasemasta. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Perusterveydenhuolto saatetaan siirtää pois Viipurintieltä Hämeenlinnan keskustan tuntumasta. Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg sanoo, että toimintoja ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa Viipurintien kampuksella sen jälkeen, kun Vanajaveden sairaala muuttaa sieltä pois.

90-paikkainen Vanajaveden sairaala on tarkoitus siirtää suunnitteilla olevan Assi-sairaalan yhteyteen. Tavoitteena on, että Assi-sairaala valmistuisi vuonna 2025, jolloin Viipurintien kampus tyhjennettäisiin vuosina 2025–26.

Viipurintiellä toimii tätä nykyä pääterveysaseman ja akuuttisairaalan lisäksi muun muassa suun terveydenhuolto, neuvola, psykiatrista päivätoimintaa, mielenterveyspalvelujen vastaanottoja, laboratorio ja röntgen. Assin yhteyteen ovat siirtymässä Vanajaveden sairaalan vuodeosastotoiminta, toimenpideyksiköstä tähystykset ja lisäksi diabeteslääkärin ja -hoitajan vastaanotot.

Vielä on suunnittelematta, mitä palveluja rakennemuutoksessa Viipurintielle jäisi, vai jäisikö mitään.

– Uskoisin, että Viipurintien kampus kaupungin ytimessä kaavoitetaan muille toiminnoille kuin julkisille palveluille, Lindberg kertoo.

Kahden soteaseman mallista linjaus

Kaupungin virkamiehet valmistelevat parhaillaan linjausta siitä, mistä kantakaupunkilaiset saavat tulevaisuudessa sotepalvelunsa.

Hämeenlinnassa on jo viime vuonna linjattu niin sanotusta kahden soteaseman mallista, joihin palveluja keskitettäisiin itäisellä ja läntisellä puolella. Näiden soteasemien paikkoja ei ole vielä päätetty.

Poliittiseen päätöksentekoon päästään vasta kuntavaalien jälkeen, Lindbergin mukaan aikaisintaan ensi vuonna.