1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Oppositiopoliitikko Navalnyi lopettaa syömälakkonsa

Navalnyi kertoi Instagram-tilillään uskovansa omien lääkäreidensä ohjetta.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi.
Navalnyi aloitti maaliskuun lopussa syömälakon vankilaolojensa vuoksi. Tämä kuva on oikeudenkäynnistä 12. helmikuuta.Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AFP

Venäjällä vankilassa oleva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo lopettavansa syömälakkonsa. Asiasta kerrottiin Navalnyin Instagram (siirryt toiseen palveluun)-tilillä perjantaina.

Navalnyi uskoo omien lääkäreidensä ohjeeseen, jonka mukaan syömälakko pitää lopettaa. Lisäksi hän katsoo syömälakon jo osin auttaneen hänen vaatimuksiinsa.

Useat lääkärit ovat kehottaneet Navalnyita lopettamaan syömälakon.

Navalnyi kertoo, että vankilan ulkopuoliset lääkärit ovat tutkineet hänet kahdesti, viimeksi keskiviikkona ennen hänen tukijoidensa mielenosoitusten alkamista.

Navalnyi aloitti nälkälakon 31. maaliskuuta, sillä ei saanut hoitoa kärsimäänsä jalka- ja selkäkipuun.

Navalnyi kiittää samalla saamastaan tuesta.

– Ympäri maata ja maailmaa hyviltä ihmisiltä tulleen suuren tuen ansiosta olemme saaneet valtavasti aikaan, kirjoitti Navalnyi.

– Kaksi kuukautta sitten minun pyynnöilleni lääketieteellisestä avusta naureskeltiin, enkä saanut mitään lääkkeitä.

Lääkärit vaativat siirtoa Moskovaan

Navalnyi kertoo, että vaatii edelleen saada tavata omaa lääkäriään, joka tutkii mistä johtuu tunnottomuus hänen jaloissaan ja käsissä.

– Asioissa on kuitenkin tapahtunut edistystä ja myös muiden seikkojen vuoksi, lopetan vähitellen syömälakon, kirjoitti Navalnyi.

Navalnyita hoitavat lääkärit ovat vaatineet, että hänet siirretään hoitoon Moskovaan, kirjoitti Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Navalnyin henkilökohtainen lääkäri ja venäläisen lääkäriliiton johtaja Anastasia Vasiljeva huomauttaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että syömälakon lopettaminen vaatii myös osaavan lääkärin tarkkailua.

– Vladimirissa lääkärit kirjoittivat verikokeen "tulosten olevan normaalin rajoissa", kun niissä oli muutoksia, jotka voivat johtaa kuolemaan, kirjoittaa Vasiljeva.

Vasiljeva otettiin kiinni huhtikuun alussa Pokrovin vankilan edessä, kun hän oli kollegoineen vaatinut Navalnyin tapaamista. Navalnyin terveydentila oli tuolloin herättänyt huolta jo muutaman viikon ajan.

Navalnyi tuomittiin vankilaan tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta. Hän oli ollut saksalaisessa sairaalassa hoidossa myrkytyksen vuoksi.

Vankilassa Navalnyi on asianajajan mukaan (siirryt toiseen palveluun) laihtunut reilusti. Hän on myös ollut vankeusaikana sairaalaosastolla korkean kuumeen ja tuberkuloosiepäilyjen vuoksi.

Navalnyi istuu vankeusrangaistustaan Pokrovin rangaistussiirtolassa. Hän on kuvaillut sitä "ystävällismieliseksi keskitysleiriksi". Voit lukea lisää Pokrovin oloista tästä jutusta:

Venäläinen oppositioaktivisti Konstantin Kotov istui samassa vankilassa kuin Navalnyi: "Ihminen tahdotaan murtaa vankeudessa"

Navalnyi sanoi torstaina olevansa täynnä ylpeyttä ja toivoa Venäjällä keskiviikkona järjestettyjen mielenosoitusten johdosta. Tuhansia ihmisiä osoitti mieltään useissa kaupungeissa ympäri Venäjää.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Lue myös:

Aleksei Navalnyin lääkärit kehottavat oppositiopoliitikkoa lopettamaan syömälakkonsa välittömästi

Lääkärien mukaan Aleksei Navalnyi voi kuolla minä päivänä tahansa syömälakon vuoksi: miksi poliitikko on valmis uhraamaan oman henkensä?

Venäjällä otettiin kiinni yli tuhat Navalnyin tukijaa, mielenosoituksia nähtiin eri puolilla maata – Yle seurasi, katso video Moskovan tunnelmista

Oppositiopoliitikko Navalnyia uhkaa pakkosyöttö, jos hän ei ala syödä itse

Lähteet: Reuters, AP,

Lue seuraavaksi