Hyppää sisältöön

Poliisiylijohtaja lainasi Ohisalolle poliisin heijastinliiviä pimeydessä Uudenmaan rajalla – oikeusasiamies katsoo, että sääntöjä rikottiin

Viranomaisia valvova oikeusasiamies katsoo ministeri Ohisalon toimineen poliisin virkajohdon kehotuksesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo poliisin tarkistuspisteellä Hyvinkäällä Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntarajalla yöllä 28. maaliskuuta 2020. Hallitus oli aikaisemmin päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä koronan takia. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliisin ylin virkamiesjohto on rikkonut lakia turvatessaan poliittisena poliisijohtajana toimivan ministeri Maria Ohisalon (vihr.) turvallisuutta.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan ministeri Ohisalolle ei olisi saanut antaa reilu vuosi sitten päälle poliisin heijastinliiviä koronarajoitusten tarkastuspisteellä Hyvinkäällä. Sisäministerillä oli päällään poliisin suojavaatteisiin laskettava heijastinliivi, jossa on poliisin tunnusmiekka ja selkäpuolella isolla poliisi-sana.

Oikeusasiamies ei näe, että sisäministeri olisi rikkonut tilanteessa poliisilakia, vaan hän on käyttänyt liiviä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kehotuksesta. Sisäministeri Ohisalo oli poliisin mukana tarkastuspisteellä, jossa valvottiin, että koronapandemian takia määrättyä liikkumisrajoitusta noudatetaan. Poliisi halusi liivillä varmistaa ministerin turvallisuuden pimeässä.

Poliisivarusteet kuuluvat vain poliisille

Oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan tilanteessa, jossa tehtävää hoitavien poliisien joukossa on poliisien kanssa samanlaista heijastinliiviä käyttävä henkilö, myös häntä pidetään poliisina. Päätöksen mukaan ihmisillä ei kaikella todennäköisyydellä ole tietoa siitä, ettei poliisien poliittisena päällikkönä toimivalla sisäministerillä ole poliiseille kuuluvia oikeuksia.

Poliisilain mukaan kukaan muu kuin poliisimies ei saa käyttää poliisin virkapukua tai siihen kuuluvia asusteita, joista voi syntyä vaikutelma poliisista. Ministeri ei lain mukaan kuulu poliisiorganisaatioon, vaikka johtaa sitä poliittisesti.

Kantelun selvityksessä Poliisihallitus oli vedonnut tapahtuneessa siihen, että ministeri Ohisalo on julkisuudesta tunnettu henkilö, eikä häntä voi liivistä huolimatta pitää virkatehtävissä olevana poliisina.

Kyse ei oikeusasiamiehen mukaan ollut ministerin turvallisuudesta, sillä sen olisi oikeusasiamiehen mukaan voinut varmistaa tavallisella heijastinliivillä.

Oikeusasiamies selvitti ministeri Ohisalon huomioliivin käyttöä sen jälkeen, kun asiamiehen toimistoon oli tullut kantelu, jossa pyydettiin tutkimaan ministerin esiintymistä liivi yllä haastattelussa valmiuslain aikana Uudenmaan rajalla Hyvinkäällä viime vuonna.