Hyppää sisältöön

Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola kertoo joutuneensa tilanteisiin, joissa häneltä on odotettu vastinetta vaalituelle: "Otettiin yhteyttä, että tässä voisit jeesata"

Eerolan mielestä valtaapitävien pitäisi miettiä asioiden moraalista puolta, eikä tuijottaa vain lakia.

Eduskunnan varapuhemies Eerola: Yli-Viikaria ei varoitettu ennalta
Eduskunnan varapuhemies Eerola: Yli-Viikaria ei varoitettu ennalta

Kohu Valtiontalouden tarkastusviraston ympärillä on herättänyt kansan keskuudessa paljon kysymyksiä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, sanoo eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.) Marja Sannikan haastattelussa.

Eerola on VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämisestä päättäneen kansliatoimikunnan jäsen.

– Sen tiedon varassa, mitä julkisuudessa on esitetty, voisin sanoa, että harkintakyky on pikkaisen pettänyt, Eerola arvioi Yli-Viikarin toimintaa.

Eerolan mielestä päättäjien ja johtavissa asemissa olevien henkilöiden pitäisi miettiä myös sitä, miltä asiat näyttävät ulospäin.

– Vaikka jotkut asiat kenties nippa nappa olisivatkin lain mukaisia, pitää osata katsoa myös sitä moraalista puolta. Asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät.

Kansliatoimikunta keskusteli Yli-Viikarin kanssa epävirallisesti ennen virasta pidättämistä. Eerola ei keskustelujen sisältöä paljasta, mutta kertoo kuitenkin, ettei Yli-Viikaria varoitettu tulevasta.

– Ei siellä tosiaan mitenkään varoitettu häntä ennalta, että nyt saattaa käydä näin. Halusimme saada selvyyksiä niihin väitteisiin, joita julkisuudessa on ollut.

Tuki ei ole ollut vilpitöntä

Omasta mielestään Eerola ei ole toiminut poliittisen uransa aikana itsekään täysin moitteettomasti, vaikka asemaansa hän ei ainakaan muista käyttäneensä väärin.

– Ne ovat olleet enemmän sellaisia politiikkaan liittymättömiä tempauksia ja kotkotuksia. Esiintymisiä, jotka ovat olleet kansanedustajan arvokkaan käytöksen ulkopuolella.

Eerola myös kertoo törmänneensä urallaan tilanteisiin, joissa kaikki hänen tukijansa eivät ole olleet vilpittömiä. Hänestä on yritetty hyötyä vaaleissa annetun tuen jälkeen.

– Etenkin urani alkuvaiheessa ilmaantui tukijoita, jotka kaupunginvaltuustoon tai eduskuntaan valituksi tultuani ottivat yhteyttä, että tässä voisit jeesata. Siinä oli tietty hyväksikäytön maku. Oli ehkä haluttu saada oma mies jollekin paikalle, Eerola kertaa.

Virkanimityksissä peiliin katsomisen paikka

Eerola myöntää, että hänen puolueensa perussuomalaiset on pyörtänyt periaatteensa poliittisten virkanimitysten kohdalla ja tehnyt niitä muiden puolueiden lailla hallituksessa ollessaan.

– Kyllä näitä esimerkkejä omastakin puolueestani löytyy. On tässä peiliin katsomisen paikka.

Eerolan mukaan on tyypillistä, että oppositiossa puolueet kritisoivat poliittisia virkanimityksiä, mutta hallituksessa tilanne onkin eri. Hän toteaakin, että poliittiset virkanimitykset ovat kaikkien puolueiden helmasynti.

– Valta saattaa korruptoida.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta. Vieraina ovat myös Vaasan yliopiston emeritusprofessori, pitkään korruptiota tutkinut Ari Salminen ja Helsingin Sanomien palkittu tutkiva toimittaja Paavo Teittinen. Jakson voi katsoa Yle TV1:llä perjantaina 23.4.2021 klo 20.

.
.