1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahoitus

Kotkan kaupunginjohtaja yllättyi Satama Areenan uusista kustannuksista – 10 miljoonaa on kuitenkin annettava, tai tapahtumakeskus menee jäihin

Esa Sirviö osasi odottaa kustannusarvion nousua, mutta ei näin suurta.

Tältä näytti Kotkan Kantasatamassa perjantaina. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo, että tapahtumakeskus Satama Areenan hinnannousu noin 11 miljoonalla eurolla oli yllätys.

– Kaupunki, tai ainakin kaupunginjohtaja konsernivastaavana, on ollut hyvin tietoinen siitä, että ylitys sieltä on tulossa. Tuo suuruusluokka yllätti meidät kaikki, Sirviö kertoo.

Kantasatamaan suunniteltua Satama Areenaa rakennuttaa Kotkan kaupungin omistama kiinteistöyhtiö Kotkan Julkiset Kiinteistöt oy. Yhtiö pyytää kaupungilta 10 miljoonan euron sijoitusta nyt, kun kustannusarviot ovat tarkentuneet.

Lainaa on aiemmin myönnetty 24,2 miljoonaa, mutta nyt arvio on 34,96 miljoonaa.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö kannattaa 10 miljoonan euron sijoitusta Satama Areenaan. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina. Jos rahaa ei päätetä myöntää, hankkeen edistäminen Esa Sirviön mukaan loppuu.

– Jos näin käy, se aiheuttaa ikään kuin lumipalloefektin, ja mitä todennäköisimmin ammattikorkeakoulun kampus tulee keskeyttämään käynnissä olevat kilpailutukset ja joutuu suunnittelemaan omaa rakennustaan. Käytännössä se tarkoittaa, että tulee vuoden viivästys.

Kampukselle ja tapahtumakeskukselle on suunniteltu muun muassa yhteisiä tiloja, joiden suunnittelut ja investoinnit menevät uusiksi, jos tapahtumakeskusta ei rakenneta.

Hinnan ei pitäisi enää nousta

Kaupunginjohtaja kannattaa 10 miljoonan sijoitusta hankkeeseen. Sirviön mukaan uudessa kustannusarviossa ei ole kyse 11 miljoonan euron ylityksestä, sillä jo hankesuunnitelmavaiheessa todettiin, että lopulliset rakennuskustannukset määräytyvät urakkatarjousten perusteella.

Summa on silti suuri, sillä Sirviön mukaan joustovara on normaalisti noin 10–20 prosenttia.

Alkuperäiseen hinnoitteluun kuului 1,9 miljoonan riskivaraus, joka sisältyy nyt pyydettyyn kymmeneen miljoonaan. Sirviö ei usko, että hinta nousee enää.

– Nyt puhutaan hinnasta, joka ei hirvittävästi enää pysty nousemaan. Jos se nousee, siitä vastaa myös urakoitsija itse.

Rakennushankkeen urakoitsijana ja hinnoittelijana toimii SRV.

Tällä hetkellä Kantasatamassa tehdään maanrakennustöitä, jotka toimivat pohjana alueelle nouseville rakennuksille. Sirviö toivoo, että sinne nousee Satama Areena, mutta jos hanke kaatuu, maanrakennustyöt ovat hyödyksi tuleville hankkeille.

– Tuleepa Kantasatamaan mitä ja millä aikavälillä tahansa, työt ovat tarpeellisia alueen kehittämisen näkökulmasta.

Lue lisää: Satama Areenan hinta-arvio nousi – Kotkan Julkiset Kiinteistöt pyytää kaupungilta 10 miljoonaa euroa lisää rahaa