Hyppää sisältöön

Saksassa velloo skandaali rahanpesusta epäillyn yhtiön ympärillä, ja nyt Merkeliltäkin penättiin selityksiä – torjui syytökset yhtiön lobbaamisesta

Saksan liittokansleri kertoi puhuneensa Kiinan-matkallaan vuonna 2019 maskupalveluyhtiö Wirecardin puolesta.

Liittokansleri Merkel oli perjantaina Saksan parlamentin tutkintakomitean kuultavana konkurssiyhtiö Wirecardista. Kuva: Michael Kappeler / AFP

Saksan liittokansleri Angela Merkel torjuu arvostelut siitä, että hän on puhunut Kiinassa vuonna 2019 myöhemmin vaikeuksiin joutuneen saksalaisyhtiö Wirecardin puolesta.

Merkel on perjantaina ollut Saksan parlamentin tutkintakomitean kuultavana asiasta.

Merkelin mukaan hänellä ei ollut syytä epäillä yhtiön osallistuneen laittomuuksiin silloin, kun hän puhui firman puolesta. Merkel kävi valtiovierailulla Kiinassa syyskuussa 2019.

Hän kuvaili matkan aikana tapahtunutta lobbausta normaaliksi toiminnaksi, joka oli Saksan edun mukaista. WIrecard oli tuolloin kiinnostunut ostamaan kiinalaisyhtiön.

Todistuksessaan tutkintakomitealle Merkel kertoi tavanneensa silloisen talousministerin Karl-Theodor zu Guttenbergin,mutta ei muista nostiko Guttenberg yhtiön nimen esiin. Guttenberg oli ministerinä lobannut Wirecardin puolesta.

Pörssiin listattu maksupalveluyhtiö Wirecard ajautui konkurssiin viime vuonna, kun yrityksen taseesta puuttui 1,9 miljardia euroa.

Yhtiön toimitusjohtajana toiminutta Markus Braunia ja muuta johtajistoa epäillään rahanpesusta sekä petoksesta. Oikeuskäsittelyn arvioidaan alkavan myöhemmin tänä vuonna.

Yhtiö aloitti vuosituhannen alussa nettipornon ja uhkapelin maksuliikenteestä. Wirecard perustettiin ikään kuin yritysten Paypaliksi. Sen liikeidea oli siirtää rahaa paikasta toiseen yritysten välillä.

Lue lisää: