1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. akut

Miksi ympäristöystävällisen akun luominen on niin vaikeaa? Keksijä Janne Käpylehdon mukaan toivoa on: "Uusia teknologioita syntyy päivittäin"

akut
Suolaa, vettä, foliota ja kuparilankaa - näin saadaan lamppuun valo
Suolaa, vettä, foliota ja kuparilankaa - näin saadaan lamppuun valo

Keksijä Janne Käpylehdolla on missio. Hän haluaa tehdä energiasta innostavaa ja hauskaa. Se käy ilmi hänen lukuisista tempauksistaan, joista osa on päätynyt maailmanlaajuisesti uutisaiheiksikin. Niin kävi esimerkiksi silloin, kun hän seilasi saunalautalla Helsingistä Tallinnaan pääosin aurinokoenergialla. Hän uskoo, että jos energia-asioista puhuttaisiin innostavammin, ne myös kiinnostaisivat enemmän.

– Kun ilmastonmuutosta ollaan hallitsemassa, niin itseasiassa tämä ei ole mikään teknologiahaaste, sitä on jo olemassa, mutta energia ei ole riittävän mielenkiintoista, ja siitä pitää tehdä hauskaa, Käpylehto sanoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

"Ympäristö- ja teho-ongelmat ratkovalla akunkeksijällä on käsissään Graalin malja"

Niin sähköauton, kännykän, kuin läppärinkin toiminnan ydin on akussa, jotta virtaa riittää. Käpylehto sanoo, että se joka ratkaisee nykyakun ongelmat kuten paremman varaavuuden ja toisaalta materiaalitehokkuuden, sillä on kädessään akkujen Graalin malja.

– Akkuteknologialle tyypillistä on, että uusia keksintöjä tehdään valtavasti, päivittäin. Jotakuinkin kaikki ovat sellaisia, että ne eivät pääse markkinoille saakka.

Ja näin hän kuvaa nykyakkujen ongelmia:

– Ajatellaan vaikka tavallista auton akkua – maksaa noin sata euroa ja painaa noin 30-40 kiloa. Mutta sähköä siinä on vain vähän yli kymmenellä sentillä eli mitättömän vähän. Nykyakut siis vain sisältävät hirvittävän vähän energiaa.

Toinen puoli liittyy materiaalitehokkuuteen ja metallien saatavuuteen. Esimerkiksi koboltin louhimiseen on liitetty ihmisoikeusongelmia.

– Eli on kyllä olemassa valtava tarve sellaiselle akkuteknologialle, jolla ei ole näitä vanhan teknologian ongelmia.

Lähetyksessä seurattiin, kuinka yhdistämällä suola, vesi, alumiinifoliota ja kuparilankaa saatiin virtaa lamppuun. Olisiko suolasta akkuteollisuuden ratkaisuksi?

– Niin sanottu suola-akku voi olla mielenkiintoinen. Sen keskeinen ero nykyteknologiaan on, että sellaisia pyritään tekemään käytännössä roskasta tai materiaalista, jota meillä on läjittäin ylimääräisenä eikä tarvita kaivosteollisuutta.

– Se on vielä kehityksen alla. Vielä ei tiedetä, toimiiko se pitkäikäisesti, mutta yksi vaihtoehto se voi olla.

*Katso koko lähetys Areenasta: *

Lue seuraavaksi