Hyppää sisältöön

Presidentti Biden tekee ensimmäisen matkansa Eurooppaan kesäkuussa

Valkoinen talo ilmoitti presidentin matkustavan kolmeen kansainväliseen kokoukseen kesäkuussa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui keskiviikkona Eisenhower-rakennuksen auditoriossa Washingtonissa. Kuva: Alex Wong / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Euroopassa ensimmäistä kertaa kesäkuussa, tiedotti Valkoinen talo perjantaina.

Biden osallistuu Britanniassa G7-kokoukseen sekä Belgiassa EU:n ja Yhdysvaltain huippukokoukseen. Brysselissä järjestetään myös Nato-kokous, johon Biden myös osallistuu.

Valkoisen talon mukaan Bidenin matka korostaa transatlanttisten suhteiden palauttamista ja sitoutumista niihin.

Yhdysvallat aikoo jatkossa toimia yhdessä liittolaistensa sekä muiden maiden kanssa globaalien haasteiden ratkaisemiseksi ja Yhdysvaltojen tavoitteiden turvaamiseksi, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella Yhdysvaltain suhteet Euroopan ja Aasian liittolaisten kanssa heikentyivät.

Biden on korostanut tarvetta rakentaa perinteiset liittoumat uudelleen ja saada Yhdysvallat jälleen päätöksenteon ytimeen esimerkiksi G7-ryhmässä.

Valkoinen talo ei kertonut onko Biden tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia Euroopan matkansa aikana.

Biden on ehdottanut presidenttien huippukokousta jossain kolmannessa maassa vakauttaakseen kiristyneitä Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä suhteita.

Ennen EU:n ja Yhdysvaltain huippukokousta EU:n johtajat kokoontuvat toukokuun lopulla. EU kertoi perjantaina, että kokouksen aiheina ovat koronaviruskriisi, ilmastonmuutos ja jännitteet Venäjän kanssa.

Viime aikoina useat tapaamiset on pidetty videoyhteyden välityksellä koronaturvallisuuden vuoksi, mutta nyt johtajat saapuvat Brysseliin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi.

EU-viranomaisia on turhauttanut se, että päätöksenteko videoyhteyksien avulla on hidasta, koska epäviralliset käytäväkeskustelut eivät ole mahdollisia.

.
.