Hyppää sisältöön

Caitlyn Jenner pyrkii Kalifornian kuvernööriksi

Olympiavoittaja ja Kardashianin viihdeklaaniiin kuuluvan 71-vuotiaan Jennerin arvellaan asettuvan republikaanien ehdokkaaksi.

Caitlyn Jenner kuvattuna Beverly Hillsissä helmikuussa 2019. Kuva: Nina Prommer/ EPA

Yhdysvalloissa Caitlyn Jenner kertoi tähtäävänsä Kalifornian kuvernööriksi. Olympiavoittaja ja Kardashianin viihdeklaaniiin kuuluva Jenner olisi vaalit voittaessaan ensimmäinen transsukupuolinen kuvernööri Yhdysvalloissa.

Jennerin, 71, arvellaan asettuvan republikaanien ehdokkaaksi. Puolueella on useita ehdokkaita Kalifornian kuvernööriksi.

Jennerin mukaan nykyisen demokraattikuvernöörin Gavin Newsomin "liialliset rajoitukset" ovat tuhonneet yrityksiä ja haitanneet lasten koulunkäyntiä.

– Kalifornialaiset ansaitsevat parempaa, kirjoitti Jenner sosiaalisen median tilillään. Hän suunnittelee julkistavansa kampanjansa pian.

Kaliforniaan odotetaan tänä vuonna vaaleja, joissa Newsom joutuisi jättämään paikkansa.

Jenner on kuvaillut itseään "konservatiiviksi talousasioissa, mutta edistykselliseksi sosiaalisissa kysymyksissä".

Aluksi Jenner tuki Donald Trumpia presidentiksi, mutta muutti mieltään. Vuonna 2018 hän kirjoitti Washingon Postissa, miten Trump on käyttänyt transsukupuolisten yhteisöä poliittisesti hyväkseen.

– En tue Trumpia, Jenner kirjoitti.

Useat yhdysvaltaismediat ovat kertoneet Jennerin tavanneen republikaanineuvonantajia ennen ehdokkuuden julkistamista.

Jenner voitti kymmenottelun olympiakultaa nimellä William Bruce Jenner vuonna 1976. Sukupuoltaan myöhemmin korjannut Jenner kertoi vuonna 2015 julkisuudessa olevansa transnainen.

Hän on esiintynyt perheestään kertovassa tosi-tv-ohjelmassa. Jenner oli naimisissa Kris Jennerin kanssa, joka on tosi-tv-sisarusparven Kardashianien äiti.

Jenner on toinen laajasti tunnettu julkisuuden henkilö, joka pyrkii Kalifornian kuvernööriksi tällä vuosisadalla.

Edellisen kerran näyttelijä Arnold Schwarzenegger pyrki kuvernööriksi republikaanien riveistä vuonna 2003. Hänet valittiin ja hän työskenteli tehtävässä yli seitsemän vuotta.

Myös presidentti Ronald Reagan työskenteli Kalifornian kuvernöörinä 1960–70-luvuilla.

Korjattu 25.4. kello 22.12: Lisätty Reaganin kuvernööriaika.