1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Joka neljäs keskisuomalainen rokotettu, THL:n väärä tieto hilaa lukua alaspäin – Kinnulan rokotustilanne on selvästi tilastotietoa parempi

Sairaanhoitopiirin koronatilanne näyttää tällä hetkellä valoisalta – uusia tartuntoja vahvistettiin lauantaina neljä.

Kinnulan kylänraittia viime syksyltä. Kunnassa on pistetty tällä hetkellä noin 800 rokotetta, mikä on selvästi parempi luku kuin mitä THL:n tilastot kertovat. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Joka neljäs (25,6 prosenttia) keskisuomalainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan saanut koronarokotteen. Todellisuudessa luku hieman korkeampi, sillä THL:n tilastoissa on osin virheellistä tietoa.

Esimerkiksi Kinnulan todellisuus on selvästi tilastoa parempi. Virkalääkäri Heimo Lajunen kertoo, että Kinnulassa reilusti yli 30 prosenttia asukkaista on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Pistoksina tämä tarkoittaa 800 rokotetta.

THL:n tilaston mukaan rokotettuja olisi vain 11,3 prosenttia, mikä olisi koko maan huonoin luku. Lajusen mukaan Kinnulan tilanne on näkynyt tilastoissa koko ajan väärin, mutta syytä tähän ole löydetty.

– Olemme olleet sinne yhteydessä useista kertoja virheellisten lukujen vuoksi. Vika on THL:n päässä, Lajunen kertoo.

Lajusen mukaan Kinnulassa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia rokotuksissa, eikä esimerkiksi Astra Zenecan rokotteesta ole juurikaan kieltäydytty. Käytännössä kunnan kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu, samoin riskiryhmiin kuuluvista valtaosa on saanut rokotteen.

Naapurikunnassa Pihtiputaalla rokotteen on saanut 41,7 prosenttia kuntalaisista, mikä on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin paras luku. Pihtipudas on kärkikahinoissa myös maanlaajuisesti.

Koko maan paras rokotustilanne THL:n mukaan on tällä hetkellä Puumalan kunnassa Etelä-Savossa, missä asukkaista 48,4 prosenttia on saanut rokotteen.

Keski-Suomessa varmistui lauantaina neljä uutta koronatartuntaa. THL:n tietojen mukaan sekä Äänekoskella että Laukaassa ilmeni tänään kaksi uutta tapausta.

Eilen maakunnassa todettiin vain yksi uusi tartunta Jyväskylästä.

Lue myös:

Keskisuomalainen terveyskeskus tulkitsi oudosti suositeltua rokotusjärjestystä – "Muualla olisin saanut koronarokotteen pari kuukautta sitten", sanoo riskiryhmäläinen