Hyppää sisältöön

Yhteisöllisyyden puolestapuhuja, keminmaalainen Sirkka-Liisa Mällinen on vuoden omakotiasukas

Sirkka-Liisa Mällinen on ollut perustamassa Lautiosaaren Omakotiyhdistystä, joka perusti kylätalon tarjoamaan ateria- ja kotiapupalveluita haja-asutusalueen ikäihmisille.

Sirkka-Liisa Mälliselle tärkeitä asioita ovat yhteisöllisyys ja olemassa olevasta rakennuskannasta huolehtiminen. Kuva: Mostphotos

Vuoden omakotiasukkaaksi valitun keminmaalaisen Sirkka-Liisa Mällisen sydäntä lähellä on yhdessä tekeminen kaikessa toiminnassa. Periaate heijastuu niin ikäihmisten kotona asumista helpottavien palveluiden tarjoamiseen kuin omakotitalosta huolehtimiseenkin.

Mällinen on ollut perustamassa Lautiosaaren Omakotiyhdistystä, joka perusti kylätalon tarjoamaan ateria- ja kotiapupalveluita haja-asutusalueen ikäihmisille. Palvelu mahdollistaa pidempään asumisen kotona ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria.

Yhteistä hyvää

Tällä hetkellä kylätalo vie 150 ateriaa viikossa pitkin kuntaa. Nyt niin asiakkaat kuin talon väkikin odottavat malttamattomana koronan hellittämistä, jotta kylätalosta sukeutuu taas entisen tapainen sosiaalinen kohtauspaikka, jossa porina ei hiljene hetkeksikään.

– Sirkka-Liisa Mällinen on sosiaalinen ja pitkäjänteinen toimija, joka on luonut alueelleen hyvät verkostot ja yhteistyökumppanit, kiittää Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors tiedotteessa.

– Hän haluaa tehdä ilolla ja aktiivisesti yhteistä hyvää paikallisyhdistyksessä, ja samoin perustein hän toimi myös liittotasolla.

Vanhojen rakennusten kunnioitus

Mällinen toivoo, että vanhan, olemassa olevan rakennuskannan arvo tunnustettaisiin.

– Ajattelutavan pitäisi muuttua vanhaa kunnioittavammaksi, Mällinen sanoo tiedotteessa.

– Valtion tulisi satsata olemassa olevaan rakennuskantaan ja tarjota monipuolisemmin tukea, jotta omakotitaloissa asuva ikääntyvä väestö kykenisi huolehtimaan taloista riittävän hyvin, kun ne sitten ajallaan siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.

Mällisen mukaan esimerkiksi öljylämmitettävän talon muuttaminen muulla energialla lämpiäväksi ei ole monelle mahdollista 2000–3000 euron tuella.

Mällinen on toiminut muun muassa Lautiosaaren Omakotiyhdistyksessä vuodesta 1995 erilaisissa tehtävissä, Lapin piirin varapuheenjohtajana 2008–2020 sekä liittohallituksessa 2013–2020.

Vuoden omakotiasukas valittiin seitsemännen kerran. Valinta liittyy valtakunnalliseen Omakotipäivään, jota vietetään tänä vuonna 24. huhtikuuta. Valinnan on tehnyt Omakotiliiton hallitus.

.
.