Hyppää sisältöön

Biden tunnusti armenialaisten kansanmurhan – armenialaiset iloitsevat ja pitävät päätöstä voimakkaana esimerkkinä

Turkin presidentin mukaan "kolmannet osapuolet" ovat politisoineet kansanmurhadebatin.

Yhdysvaltain mukaan tunnustuksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole "syyttää Turkkia". Kuva: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tunnustanut armenialaisten kansanmurhan. Biden on ensimmäinen näin tehnyt Yhdysvaltain presidentti.

– Me muistelemme kaikkia kuolleita armenialaisia osmanien ajan kansanmurhassa ja sitoudumme estämään tämänkaltaisen tapahtuman toistumisen, Biden sanoi.

Yhdysvaltain mukaan tunnustuksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole syyttää Turkkia.

– Emme tee tätä syyttääksemme vaan varmistaaksemme, etteivät tapahtumat toistu koskaan, sanoi Biden.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan ainakin 1,5 miljoonan armenialaisen surmaamiseen osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1915–1917.

Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen, ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Turkki kiistää jyrkästi

Turkki on virallisesti kiistänyt kansanmurhan, ja päätös tunnustamisesta onkin nostanut esiin vihaisia reaktioita Bidenia kohtaan.

Maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan kommentoi heti Bidenin tunnustuksen jälkeen, että "kolmannet osapuolet" ovat politisoineet kansanmurhadebatin.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi puolestaan, että sanat eivät voi muuttaa tai kirjoittaa uudelleen historiaa.

– Emme ota opetuksia vastaan keneltään omaan historiaamme liittyen, Çavuşoğlu tviittasi.

Ulkoministeriön mukaan Turkki "kiistää täysin" kansanmurhan tunnustuksen, joka vain "täyttä populismia". Turkin ulkoministeriö on kutsunut Yhdysvaltain suurlähettilään kuultavaksi.

Medialähteiden mukaan ulkoministeriö kutsui lauantaina Yhdysvaltain Turkin-suurlähettilään puhutteluun Bidenin lausunnon jälkeen. Asiasta kertoi diplomaattisiin lähteisiin pohjaten turkkilainen, hallintoa myötäilevä Anadolu-uutistoimisto.

Armenian pääministeri Nikol Pašinjan kertoi kirjeellä Bidenille lauantaina, että armenialaisten kansanmurhan tunnustaminen on turvallisuuskysymys Armenialle. Pašinjan viittasi viime vuonna alkaneeseen Vuoristo-Karabahin sotaan.

– Ympäri maailmaa armenialaiset suhtautuvat iloiten kansanmurhan tunnustamiseen, kirjoittaa Pašinjan Bidenin sivuilla julkaistussa kirjeessä.

Hänestä Bidenin päätös on voimakas esimerkki totuuden ja oikeudenmukaisuuden palauttamiseksi.

Pašinjan itse on aiemmin luvannut jättää tehtävänsä huhtikuussa, jotta maassa voidaan järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Armenian kansanmurhan ovat tunnustaneet muun muassa Ranska, Saksa ja Venäjä.

Aika oli sopiva?

Yhdysvaltojen kongressi äänesti kansanmurhan tunnustamisen puolesta jo vuonna 2019, mutta entinen presidentti Donald Trump linjasi tuolloin, että Yhdysvaltain virallinen linja asiassa ei ole muuttunut. Myös Trumpin edeltäjät ovat vältelleet tapahtumien kutsumista kansanmurhaksi.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että aikaa kansanmurhan tunnustamiselle pidettiin nyt oikeana.

Lisäksi Biden on halunnut profiloitua ihmisoikeuksien puolustajana, mihin tämän tunnustus sopi.

– Olemme nähneet, että pelko Turkin reaktiosta on ollut aina ylimitoitettu, sanoi Turkki-asiantuntija Alan Makovsky uutistoimisto AFP:lle.