1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Kaikille suomalaisille tutuksi tullut THL:n Mika Salminen sai koronarokotteen: "Olin yllättynyt, että nyt jo tulin vuoroon"

Helsingissä noin joka neljäs on saanut koronarokotteen. Vantaalla rokotettujen osuus on noin 24 prosenttia ja Espoossa noin 22 prosenttia väestöstä.

Rokotteet
Mika Salminen sai koronarokotuksen maanantaina.
Mika Salminen sai koronarokotuksen maanantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen on saanut Pfizer–Biontechin koronarokotteen Espoossa.

– Hienolta tuntuu, erityisesti kun tämä on kansainvälinen rokotusviikko, kommentoi Salminen koronarokotteen saatuaan.

Hän on 56-vuotias.

– Olin yllättynyt, että nyt jo tulin vuoroon. Ajattelin, että tässä voisi vielä mennä pari viikkoa, mutta täällä päästiin jo yli 55-vuotiaisiin, mikä oli kiva yllätys, hän kertoo.

Salminen on tyytyväinen siihen, että rokotukset Suomessa etenevät.

– Se on uskomaton suoritus kansainväliselle yhteisölle ja suomalaiselle järjestelmälle, kuten kunnille, jotka rokotuksia toteuttavat. Uskomattoman työn he ovat tehneet, jotta ovat saaneet systeemin näin vahvaksi. Yli kympin suoritus, Salminen summaa.

Mika Salminen on monelle tuttu kasvo etenkin koronavirustilannetta käsittelevistä tiedotustilaisuuksista. Salminen kertoi maaliskuussa Puoli seitsemän -ohjelmassa, kuinka hänen päivänsä venyvät eikä puhelinta laiteta kiinni yöksikään.

Viime viikolla STM ja THL kertoivat, että epidemiatilanne Suomessa on menossa parempaan suuntaan, mutta alueelliset erot ovat suuria. Tiedotustilaisuudessa todettiin, että annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi estäneet tartuntoja.

– Alueiden väliset erot selittyvät pääosin väestön eroilla. Joillakin aluiella on enemmän ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia kuin muualla. Myös sote-puolen henkilökunnan määrä on vaikuttanut tahtiin. Aika hyvin samantahtisesti mennään kuitenkin, Salminen sanoi maanantaina rokotuksensa jälkeen.

Mika Salminen saa koronarokotteen.
Suomalaisille lukuisista tiedotustilaisuuksista tutuksi tullut THL:n Mika Salminen sai tänään itse rokotteen. Kysyimme, mikä muuttuu hänen arjessaan tämän jälkeen. Voit tästä katsoa koko suoran lähetyksemme ja Salmisen haastattelun. Paikalla olivat Ylen toimittaja Nina Svahn ja kuvaaja Matti Myller.

Rokotukset etenevät pääkaupunkiseudulla

Helsingissä nyt noin joka neljäs on saanut koronarokotteen. Vantaalla rokotettujen osuus on puolestaan noin 24 prosenttia ja Espoossa noin 22 prosenttia väestöstä.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan 30–50-vuotiaat helsinkiläiset saavat ensimmäisen rokotteensa näillä näkymin touko–kesäkuussa. Alle 30-vuotiaita päästään näillä näkymin rokottamaan kaupungissa jo juhannuksen jälkeen. Lukkarinen kertoo, että ikäihmisten eli yli 70-vuotiaiden osalta rokotusurakka on ensimmäisten rokoteannosten osalta saatu käytännössä valmiiksi.

THL:n Mika Salmisen mielestä Helsingin tavoite kuulostaa hyvältä.

– Uskon, että se on ihan realistinen tavoite. Nyt on käynyt niin, että saimme vähän nopeammin joitakin rokotteita, mikä auttaa vauhtia.

Espoossa yli 70-vuotiaista on noin 90 prosenttia ja 65–69-vuotiaista lähes 70 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

– Alle 30-vuotiaiden rokotusten aloittamisen ajankohtaa tai sitä, missä aikataulussa kaikki perusterveet espoolaiset saadaan rokotettua, on vielä vaikea spekuloida, sillä rokotusten alkamisajankohta riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon saamme rokotteita ja missä aikataulussa sekä myös siitä, kuinka paljon Astra Zenecan rokotteen vaihtajia Pfizerin rokotteelle on ikäluokassa 65–69-vuotiaat, kertoo Espoon perusturvajohtajalta Sanna Svahn.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että käytännössä kaikki yli 70–vuotiaat on rokotettu kaupungissa ja että Vantaa on avannut 50–54-vuotiaiden rokotukset.

Viljasen mukaan viikoittaiset rokotemäärät nousevat tällä viikolla noin seitsemästä tuhannesta kahteentoistatuhanteen rokoteannokseen. Toukokuusta lähtien aletaan antamaan myös toisia rokoteannoksia, mikä Viljasen mukaan hidastaa koko väestön rokotuksia.

Lue seuraavaksi:

Vihdoinkin rokotuksia myös työikäisille pääkaupunkiseudulla, talkoisiin ehkä jo toukokuussa – Terveysjohtaja: "Usealla firmalla on halukkuutta rokottaa"

Helsingin koronatilanne on helpottamassa – katso, miten punainen väri katoaa viikko viikolta tartuntoja kuvaavasta kartasta

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: Porvoossa satoja rokotusaikoja peruttu maanantailta, Helsingissä rokotusajanvaraus auki 25–29-vuotiaille, pääkaupunkiseudun koronaluokitus lieveni kiihtymisvaiheeseen