1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Kokoontumisrajoituksiin pientä kevennystä – toukokuussa tapahtumiin voi osallistua Keski-Suomessa 20 henkilöä

Aluehallintovirasto suosittelee koronatilanteen takia edelleen välttämään turhia lähikontakteja.

Jyväskylä
Lattialle liimattu oranssi teippi, jossa lukee Muista turvaväli!
Yleisötilaisuuksissa pitää edelleen huolehtia muun muassa turvaväleistä. Elina Niemistö / Yle

Keski-Suomessa koronavirukseen liittyviä kokoontumisrajoituksia höllätään hieman toukokuussa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt maanantaina 26. huhtikuuta, että kokoontumiset rajoitetaan (siirryt toiseen palveluun) (avi.fi) 1.5.-16.5. 20 henkilöön.

Tällä hetkellä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä on Keski-Suomessa 10 henkilöä.

Tapahtumiin voi osallistua toukokuun alusta alkaen 20 ihmistä, jos ne pystytään järjestämään terveysturvallisesti, esimerkiksi hygieniasta huolehtien ja turvavälejä noudattaen.

Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti, että turhia lähikontakteja vältettäisiin edelleen.

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä arvioi maanantaina, ettei isoja yleisötapahtumia todennäköisesti voi järjestää Keski-Suomessa vielä alkukesästä. Mikäli koronatilanne rauhoittuu voisivat isommat kesätapahtumat olla Käsmän mukaan mahdollisia ehkä loppukesästä.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki linjasi maanantaina, että Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue on nyt kokonaisuudessaan koronaepidemian perustasolla.

Koronatartuntojen määrä on viime viikkoina ja erityisesti viime viikolla ollut hyvin maltillinen.

Sairaanhoitopiirin kunnissa todettiin viime viikolla 12 uutta tartuntaa. Taudin ilmaantuvuus on jatkanut myös laskuaan. Viimeisen seitsemän vuorokauden osalta ilmaantuvuusluku on 4,8 ja kahden viikon osalta 18,3. Luku kertoo uusien tartuntojen määrän 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohti. Muun muassa ilmaantuvuuslukujen perusteella nyt myös Jyväskylä on siirtynyt koronan kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle.

Koronanyrkin mukaan koronarajoituksia olisi hyvä kunnissa tehdä kahdeksi viikoksi kerrallaan, jotta tilannetta voidaan tarkkailla ja ryhtyä rajoitusten kiristyksiin tai hölläyksiin tarvittaessa.

Lue myös:

Koronatilanteessa odotettu käänne parempaan: Jyväskylä palasi epidemian perustasolle – vierailurajoitukset kevenevät jo huomenna