1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkoilu

Veteraanilenkki koki nuorennusleikkauksen – nostalgisen ulkoilureitin kunnostus nosti äläkän Porissa

Kaupunginpuutarhurin mukaan luonto ottaa reitin haltuunsa ja palauttaa alkuperäisen tunnelman.

Ulkoilu
Nostalginen ulkoilureitti saa kiistellyn nuorennusleikkauksen Porissa
Nostalginen ulkoilureitti saa kiistellyn nuorennusleikkauksen Porissa

Yli 60 vuotta Porin metsän uumenissa kiertänyt suosittu lenkkipolku, veteraanilenkki käy tänä vuonna läpi nuorennusleikkausta.

Luonnonmukaista metsäpolkua on osittain levennetty ja se on saanut uuden sorapinnan. Puita on kaadettu reitin varrelta jo talvella maapohjan vaurioiden välttämiseksi.

– Kunnostustyöt painottuvat kuntoilijoiden toiveesta erityisesti kosteikkokohtiin, jotka ovat olleet vaikeakulkuisia keväisin ja syksyisin. Suomen talvet muuttunevat yhä kosteammiksi tulevaisuudessa, joten katsoimme parhaaksi ottaa tämän työn alle nyt, sanoo Porin kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Noin neljän kilometrin mittainen veteraanilenkki on Porin vanhimpia ja suosituimpia lenkkipolkuja. Se raivattiin 1950-luvun lopulla Porin Veteraaniurheilijoiden johdolla.

Veteraanilenkin kunnostustyöt ovat herättäneet kevään aikana kuohuntaa ja keskustelua mielipidepalstoilla.

Monien mielestä perinteikäs ja luonnonläheinen kuntopolku on jopa pilattu. Osa kansalaisista puolestaan näkee, että aiemmin paikoin vaikeakulkuisellekin reitille on nyt enemmän käyttäjiä tasaisemman pohjan ansiosta.

– Näyttäähän tämä tällä hetkellä ihan erilaiselta kuin ennen. Uskon, että tässä on jonkinnäköinen kompromissi kuitenkin löydetty, jotta reitistä on saatu helppokulkuisempi. Täytyy muistaa, että kunnostus on vielä kesken, arvioi Porin Veteraaniurheilijoiden puheenjohtaja Ari W. Sulin.

Sulinille Porin metsän reitit ovat tulleet vuosien saatossa hyvinkin tutuiksi. Hän muistuttaa, että metsään jää vielä runsaasti luonnonmukaisia, haasteellisempia polkuja, vaikka veteraanilenkkiä nyt ehostetaankin.

Luonto hoitaa

Veteraanilenkin kunnostustöitä tehdään ympäristöministeriön myöntämän tukirahoituksen turvin. Noin 100 000 euron projekti jatkuu aina lokakuun loppuun.

Suuresta muutoksesta huolestuneille kansalaisille kaupunginpuutarhurilla on kuitenkin lohduttava viesti.

– Veteraanilenkki ei reitiltään ole muuttunut ollenkaan, ja esimerkiksi polun pientareet tullaan viimeistelemään. Siitä eteenpäin luonto hoitaa tätä ympäristöä joka vuosi puista tippuvalla karikkeella ja uutta taimikkoakin kasvaa, Ismo Ahonen muistuttaa.

Veteraanilenkki on kunnostustöistä huolimatta yleisön käytössä. Ahosen mukaan reitillä käy tälläkin hetkellä kova kuhina.

– Viikonloppuisin täällä on niin kova liikenne, että viikolla polulle ajettu sora on jo tallaantunut tosi tiukkaan, Ahonen naurahtaa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 28.4. kello 23.

Lue myös:

Porin metsään suunnitellaan uusia siltoja – latujen ja kävelyreittien risteyskohdat vaaran paikkoja

Pori sai avustusta Luotojen alueen ja Porin metsän polkujen kunnostamiseen

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.