Hyppää sisältöön

Yritysten kustannustuen kolmas kierros on avattu – "Odotamme yksinyrittäjiltä yli 50 000:ta hakemusta", sanoo Valtiokonttorin palvelujohtaja

Valtiokonttori muistuttaa, että kustannustuen lisäksi yrittäjä on oikeutettu myös toukokuun puolella avautuvaan sulkukorvaukseen, jos kuului sulkumääräysten piiriin.

Kustannustuki kolmoselle odotetaan hakemustulvaa, sanoo palvelujohtaja Mari Selviranta Valtiokonttorista. Kuva: Markku Rantala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros Valtiokonttorista käynnistyi tiistaina aamu yhdeksältä. Tukea voi hakea marras–helmikuussa syntyneisiin kustannuksiin, jos liikevaihto on pudonnut 30 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta koronan takia.

– Jännittää tosi paljon, mutta samalla on ihan odottava fiilis. Tällä kierroksella puhutaan ihan eri tuotteesta ja vaikeuskerroin on ihan erilainen, sanoo palvelujohtaja Mari Selviranta Valtiokonttorista.

Vaikeuskerrointa lisäävät etenkin yksinyrittäjät ja pienet yritykset joiden mahdollisuutta yltää kustannustuen minimikorvaukseen eli 2000 euroon on helpotettu. Pelkästään yksinyrittäjätuki tulee yli kolminkertaistamaan hakemusmäärät.

Valtiokonttori odottaa yksinyrittäjiltä hakemustulvaa, koska heidät on otettu ensimmäistä kertaa paremmin huomioon kustannustuessa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

– Odotamme, että hakemuksia tulee yksinyrittäjiltä kutakuin saman verran kuin viime kesänä ELY-keskuksille eli yli 50 000. Moni heistä tulee myös tarvitsemaan apua hakuun ja neuvonnassa onnistuminen on meille tärkeää. Neuvojia on eri puolilla Suomea noin 850 ja Valtiokonttorilla neuvonta- ja käsittelytyötä tekeviä vielä 120, Selviranta kertoo.

Isot yritykset voivat saada kerralla miljoonan

Myös monen ison yritysten taloushallinnoissa naputellaan nyt kiivaasti hakemuksia.

Yritys voi saada tukea tällä kierroksella kerralla miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa. Samalla valtiontukia koskeva tukikatto on noussut 800 000 eurosta 1,8 miljoonaan euroon, mikä ilahduttaa niitä isoja yrityksiä, joilla tukikatot ovat tulleet jo täyteen.

– Varmasti miljoonahakemuksiakin tulee kymmeniä. Edellisellä kierroksella oli monta, jotka olisivat olleet oikeutettuja täyteen puolen miljoonan tukeen, mutta saivat paljon vähemmän, koska tukikatot olivat täynnä, Selviranta sanoo.

Tukipotti on vajaat 400 miljoonaa ja se on pääosin peräisin kustannustuen toiselta kierrokselta, jossa käytössä olleesta 550 miljoonasta jäi iso osa jakamatta.

Lue tästä: Yrityksille jaetaan taas kohta lisää koronatukia ja monella isolla firmalla suunnitelma on jo selvä – Messukeskus: "Miljoona euroa hakuun heti"

Sulkemiskorvausta ja kustannustukea voi hakea sama yritys

Sulkemiskorvauksen hakuaika alkaa puolestaan 12.5. Se koskee yrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.

Yritys voi saada sulkemiskorvausta, kun sen toimitilat on suljettu asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti. Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

– Toivon, että yritykset, jotka on oikeutettuja tähän sulkemiskorvaukseen, ovat siitä myös tietoisia eli että aluehallintovirastojen päätökset ovat heidän tavoittaneet. Lisäksi muistutan, että kustannustuen lisäksi voi hakea myös sulkukorvausta, jos on kuulunut suljettujen yritysten joukkoon, Selviranta sanoo.

Lue lisää: Näin toimii ravintoloiden sulkemiskorvaus: Palkkakulut korvataan kokonaan, vuokrista 70 prosenttia – Suurille yrityksille valmistellaan oma tuki

Tukipotti sulkukorvauksessa on 70 miljoonaa euroa ja sen katsotaan riittävän myös valmistelussa olevaan ja näillä näkymin kustannustuki nelosen yhteydessä jakoon tulevaan isojen yritysten sulkukorvaukseen.

Lue lisää:

Odotettuun tapahtumatakuuseen saatiin rahat – mitä takuu merkitsee ja riittääkö se, jos festareita perutaan lisää?

Suomi jakoi koronatukia yrityksille väärässä järjestyksessä – "Kriisin alussa olisi pitänyt panostaa suoriin tukiin", toteaa tutkijaryhmä

"Ranskassa sain 1 500 euroa kuussa tukea nappia painamalla" – Yksinyrittäjä kertoo, että pelkkien suomalaistukien varassa hän olisi jo konkurssissa

Näin korona­kriisi vaikuttaa talouteen

Maaliskuussa 2020 alkanut koronakriisi iski kovaa Suomen talouteen. Lukuisille yrityksille se tarkoitti liiketoiminnan rajua laskua ja peräti pysähtymistä, lomautuksia ja valtiolle tukipakettien kuten kustannustukien sorvaamista.