Hyppää sisältöön

Syyttäjä määräsi Navalnyin tukiryhmät keskeyttämään toimintansa – Pietarin tukiryhmä ilmoitti lopettavansa tiedonjaon viestisovelluksessa

Syyttäjä pyysi oikeutta keskeyttämään myös Navalnyin säätiöiden toiminnan, koska niitä epäillään ääriliikkeiksi.

Aleksei Navalnyi oikeudenistunnossa Moskovassa 20. maaliskuuta.

Venäjällä syyttäjä on määrännyt oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin alueelliset tukiryhmänsä keskeyttämään toimintansa, uutistoimisto Interfax kertoo. (siirryt toiseen palveluun)Lisäksi syyttäjä on pyytänyt oikeutta keskeyttämään Navalnyin kahden säätiön toiminnan.

Navalnyin alueilla toimivat tukijat ilmoittivat maanantaina lopettavansa sosiaalisessa mediassa julkaisemisen.

– Valitettavasti emme voi jatkaa työtämme samaan tapaan kuin ennen. Tämän jälkeen tietoa ei julkaista tällä sivulla, kirjoitti Pietarin tukijaryhmä viestisovellus Telegram-palvelussa Reutersin mukaan.

Ryhmän mukaan päätöksellä suojellaan työntekijöitä ja tukijoita.

Määräykset olisivat voimassa, kunnes Moskovassa istuva oikeus on päättänyt, julistetaanko säätiöt ja ryhmät laittomiksi äärijärjestöiksi. Päätöstä odotetaan vielä tällä viikolla.

Saksa tuomitsi keskeytysmääräyksen nopeasti.

– Terrorismin vastustamiseen tarkoitettujen keinojen käyttö poliittisesti epämieluisia mielipiteitä vastaan ei missään nimessä ole laillisuusperiaatteen mukaista, kommentoi liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Navalnyia hoidettiin Saksassa sen jälkeen kun hänet oli yritetty myrkyttää viime vuonna.

Aiemmin uutisoitiin Navalnyin tukijoiden väitteisiin perustuen, että oikeus olisi jo määrännyt Navalnyin korruptionvastaisen säätiön toiminnan keskeyttämisestä. Tuomioistuin kuitenkin kiisti, että se olisi tehnyt päätöstä asiasta. Lisäksi uutisoitiin virheellisesti, että Navalnyin tukiryhmien kiellosta olisi päättänyt tuomioistuin eikä syyttäjä.

Maanantain väliaikainen päätös tarkoittaa Navalnyin säätiön julkaisemien asiakirjojen mukaan, (siirryt toiseen palveluun) että Navalnyin tukiryhmät eivät saa esimerkiksi julkaista mitään verkossa, järjestää mielenosoituksia tai osallistua vaaleihin.

Sunnuntaina Navalnyin tukijat ilmoittivat aikovansa jatkaa toimintaansa oikeusprosessista huolimatta. Venäjällä järjestetään syksyllä parlamenttivaalit.

– Meillä on aikaa, haluaa ja voimaa järjestellä työmme uudelleen, jotta voitamme Yhtenäisen Venäjän vaaleissa, sanoi Navalnyin säätiön toiminnanjohtaja, Liettuassa oleskeleva Leonid Volkov sunnuntaina.

Navalnyi itse sai helmikuussa vankeustuomion aiemman ehdollisen tuomion ehtojen rikkomisesta. Navalnyi alkoi vastikään syömälakkoon, mutta ilmoitti perjantaina luopuvansa lakosta.

Korjattu 26.4.2021 klo 12.38: Keskeyttämispäätöksen antoi syyttäjä, ei tuomioistuin. Täydennetty, että määräys koskee Navalnyin tukiryhmiä.

Korjattu 26.4.2021 klo 13.11: Keskeyttämispäätös ei koske Navalnyin korruptionvastaista säätiötä, kuten aiemmin virheellisesti väitettiin. Sen sijaan syyttäjä on pyytänyt oikeutta keskeyttämään Navalnyin säätiöiden toiminnan.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Lue myös:

Oppositiopoliitikko Navalnyi lopettaa syömälakkonsa

Helsingin Narinkkatorilla osoitettiin mieltä Navalnyin puolesta

Venäjällä otettiin kiinni yli tuhat Navalnyin tukijaa, mielenosoituksia nähtiin eri puolilla maata – Yle seurasi, katso video Moskovan tunnelmista

Venäjä siirsi syömälakossa olevan oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin sairaalaan – hänen kuntonsa on "kohtalainen"