1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kouluterveydenhuolto

Noin 200 kouluterveystarkastusta jää keväällä tekemättä Kuopiossa – syynä lääkäripula ja nuorten akuuttien mielenterveysongelmien nopea kasvu

Terveystarkastusten tekemistä jatketaan syyslukukaudella.

Lääkäripula alkoi jo talvella Kuopiossa. Arkistokuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kuopion peruskouluissa jää iso määrä lääkärin tekemiä määräaikaisia kouluterveystarkastuksia tekemättä tänä keväänä. Syynä on lääkäripula ja se, että aikoja on jouduttu painottamaan akuuttiin tarpeeseen.

Kuopion terveydenhoidon apulaisylilääkäri Kaj Korhonen arvioi, että kaupungissa jää keväällä tekemättä noin 200 terveystarkastusta ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaille. Ajat siirtyvät syksyyn, jolloin lääkäritilanteen tiedetään jo olevan parempi.

Lääkäripula alkoi talvella, kun lääkäreitä jäi perhevapaille, pitkille sairauslomille ja opintovapaalle. Muutama lääkäri siirtyi toisen työnantajan palvelukseen.

– Olemme yrittäneet nyt lukuisia kertoja saada sijaista. Viimeisin hakukierros päättyi viikko sitten ja siinäkin sama ikävä lopputulos eli nolla hakijaa, kertoo Korhonen.

Yllättävää on, että myöskään ostopalveluyritysten kautta ongelmaa ei ole saatu ratkaistua. Korhonen kertoo, että yleensä sijaistyövoimaa on edes jonkun verran saatavilla.

– Meillä ei kerta kaikkiaan ole työvoimaa, että saisimme kaikki lakisääteiset kouluterveystarkastukset tehtyä ennen lukukauden loppua, harmittelee Korhonen.

Lääkäripulaan on voinut vaikuttaa etäopiskelu, joka on vienyt opiskelijoita muualle.

– Ilmeisesti lääkäreitä uppoaa nyt muihin kuntiin ja muihin tehtäviin yhä enemmän, vaikka heitä valmistuu todella paljon.

Yläkoululaisten mielenterveysongelmat etusijalla

Toinen syy kouluterveystarkastusten siirtymiseen on, että kouluterveydenhuollon resursseja on jouduttu painottamaan akuuttiin tarpeeseen.

Koronaepidemia on pahentanut koululaisten mielenterveys- ja opiskeluongelmia. Etenkin yläkouluikäisten masentuneisuus, ahdistuneisuus ja itsetuhoisuus on lisääntynyt viimeisen puolen vuoden aikana selvästi Kuopiossa.

– Nämä tapaukset menevät kouluterveystarkastusten ohi ja ne vievät enemmän aikaa, perustelee apulaisylilääkäri Korhonen.

Osalla kouluista koululääkäriä ei ole ollut ollenkaan viime kuukausina, joten ongelmien seurantaa on jouduttu siirtämään muiden koulujen lääkäreiden hoidettavaksi.

Kouluterveystarkastusten viivästyminen ensi syksyyn ei koske kaikkia Kuopion kouluja. Korhonen kertoo, että tarkastustavoitteet laahaavat kuitenkin perässä esimerkiksi Hatsalan, Puijonsarven, Pyörön, Länsi-Puijon ja Martti Ahtisaaren kouluilla. Haasteita on ollut myös joissain maaseutualueen kouluissa kuten Maaningalla.

Tarvittaessa yhteys terveysasemalle

Kouluterveydenhuollosta vastaava apulaisylilääkäri Kaj Korhonen ei usko, että tarkastusten siirtymisellä on suuria vaikutuksia perusterveiden koululaisten terveydentilaan.

– Muutaman kuukauden viivästyksellä ei ole vaikutusta, koska tarkastuksia tehdään muutoinkin pitkin lukukautta, Korhonen toteaa.

Hän pitää tärkeimpänä, että akuutissa tilanteessa olevat saavat nyt apua.

– Jos joku huoltaja kokee, että lapsen terveydentila vaatii aikaisempaa arviointia kuin ensi syksyä, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi terveysaseman oman alueen tiimihoitajaan, neuvoo Korhonen.

Myös Wilman kautta voi olla kesän aikana yhteydessä kouluterveydenhoitajiin.

Kuopion peruskouluissa kouluterveystarkastuksia tekee kaikkiaan 25 eri lääkäriä. 1500–3000 oppilasta kohti on varattava suosituksen mukaan yksi lääkäri.

Kuopiossa peruskoululaisia on reilu 10 000. Tämän kevään aikana suosituksen mukaisesta lääkärityövuosimäärästä on puuttunut yksi. Korhonen korostaa, että siihen varattu raha siirtyy ensi syksyyn.

Samankaltaisia ongelmia on myös esimerkiksi Helsingissä.

Viime keväänä Kuopiossa jäi koronaepidemian takia tekemättä noin 400 kouluterveystarkastusta. Tästä syntynyt ruuhka onnistuttiin purkamaan viime syksyn aikana.

Aiheesta voi keskustella 27.4.2021 klo 23 saakka.