Hyppää sisältöön

Paperiliiton Petri Vanhala vieraili lakkautusuhan alle joutuneella Veitsiluodon tehtaalla: "Ensimmäinen tunne oli, että onko tämä edes mahdollista"

Vanhala tapasi Veitsiluodon työntekijöitä, jotka saivat viime tiistaina kuulla, että tehdas ollaan lakkauttamassa.

Paperiliiton puheenjohtaja vierailee lakkautusuhan alle joutuneella Veitsiluodon tehtaalla Kemissä
Paperiliiton puheenjohtaja vierailee lakkautusuhan alle joutuneella Veitsiluodon tehtaalla Kemissä

Kemissä maanantaina vierailleen Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mielestä Kemiin pitäisi palkata selvitysmies kartoittamaan paikkakunnan mahdollisuuksia, jos Veitsiluodon tehdas loppuu.

Näin toimittiin esimerkiksi Naantalissa, kun Neste lopetti toimintansa. Vanhala näkisi, että tällaisen henkilön valitseminen olisi Stora Enson ja sen suuren omistajan valtion vastuulla.

– Selvitysmies kartoittaisi, mitä tänne voisi tuoda, jos tehdas tämmöisenään loppuu. Tämä on paikkana niin monimuotoinen, että jonkimoisen biokeskittymän tänne voisi tehdä nyt kun Metsä Group rakentaa tuohon viereen uutta sellutehdasta, voisiko näitä jotenkin hyödyntää.

Meneillään olevassa kehysriihessä yksi kuuma aihe ovat olleet ansiosidonnaisen työttömyysturvan kiristykset. Vanhalalta ne eivät tässä tilanteessa saa ymmärrystä.

– Tulin juuri äsken Työväentalolta. Sinne voisi mennä kuulemaan, miltä nämä ajatukset tuntuvat siellä. Maailma näyttää vähän erilaiselta täällä kuin esimerkiksi Säätytalolla, missä näitä neuvotteluja käydään.

"Toivottavasti yt-neuvotteluja käydään aidosti"

Petri Vanhala tapasi Kemissä kovan paikan eteen joutuneita Veitsiluodon työntekijöitä ja ammattiosaston johtoa. Vajaa viikko siteen tullut Veitsiluoto-uutinen ja lähes 700 työntekijän mahdollinen irtisanominen järkytti myös ammattiliittoa.

– Kyllähän uutinen hyvin haikein mielin otettiin vastaan. Ensimmäinen tunne oli, että onko tämä edes mahdollista, Vanhala totesi.

Veitsiluodossa on töissä kaikkiaan noin 500 Paperiliiton jäsentä. Yt-neuvottelut alkavat tulevana keskiviikkona 28.4.

– Tässä nyt käydään läpi tilannetta ja tietysti puhutaan alkavista neuvotteluista. Toivottavasti yt-neuvotteluja käydään aidosti ja oikeasti etsittäisiin vaihtoehtoja, Vanhala sanoo.

Alkavia neuvotteluja Vanhala luonnehtii haasteellisiksi.

– Kyseessä olisi Suomen isoin metsäteollisuuden sammuminen, on ihan selvää, että kaikki joutuvat koville. Tottakai haluamme luottaa siihen, että löytyy uuden elämän luomista ja hyviä esityksiä, jos lopulta tapahtuu niin, että tehdas loppuu.

Paperiliitto perää vastuunkantoa

Paperiliitto otti tuoreeltaan kantaa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) Veitsiluoto-uutiseen viime viikon tiistaina. Liitto peräsi Stora Ensolta huolellista vastuunkantoa.

Veitsiluodon osaston pääluottamusmiehen Mikko Alamommon mukaan työntekijät odottavat, että yhtiö ei tyydy lakisääteiseen minimiin vaan kantaa yhteiskuntavastuunsa laajasti.

– Tässä on puhuttu pelkästään paperintuotannosta, mutta tehtaalla on tehty koeajoja muilla lajeilla ja niistä on saatu hyviä tuloksia. Koneet taipuisivat muuhunkin kuin paperiin, Alamommo sanoo.

Hän muistuttaa myös, että samaan aikaan kun Suomeen on suunnitteilla uusia sellutehtaita, Stora Enso on sulkemassa Veitsiluodossa täysin toimivan sellutehtaan.

Sillä, toteutuuko yhtiön tiistaina ilmoittama sellu- ja paperitehtaan lakkauttaminen pelätyllä tavalla, ei Alamommo halua spekuloida ennen yt-neuvottelujen alkua.

– Yhtiön pitäisi pitää huolta työntekijöistä, jotka ovat olleet siellä vuosikymmeniä. Paljon on myös niitä nuoria ihmisiä, joilla on pitkä matka eläkevuosiin, Alamommo sanoo.

Lue myös:

.
.