1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelualueet

Koillismaan suojelualueiden vilkkaimmille matkailu- ja virkistysalueille on tulossa metsästysrajoituksia

Useilla Koillismaan suojelu- ja retkeilyalueilla on metsästysrajoituksia ollut voimassa jo vuosituhannen vaihteesta

Luonnonsuojelualueet
Oulankajoki.
Oulangan kansallispuisto kuuluu metsästysrajoitusten piirissä oleviin alueisiin.Metsähallitus. Käyttöoikeus varmistettava Metsähallituksen viestinnästä erikseen.

Metsähallitus ehdottaa metsästysrajoituksia Pohjois-Suomen suojelualueiden kaikkein vilkkaimmille retkeilykohteille. Rajoituksia esitetään yhdentoista pohjoissuomalaisen suojelu- tai retkeilyalueen kohteille, jotka sijaitsevat matkailukeskusten, taajamien ja niiden lähialueiden välittömässä läheisyydessä.

Valtaosa näistä rajoitusten piiriin tulevista alueista sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla: Iso-Syötteen retkeilyalue, Syötteen kansallispuiston lähialue, Syötteen virkistysmetsä, Taivalvaaran lähivirkistysmetsä, Oulangan kansallispuisto, Valtavaaran ja Pyhä-vaaran luonnonsuojelualue, Rukan matkailukeskuksen lähialue.

Metsähallituksen erätalouspäällikkö Erkki Turtinen toteaa, että useilla noista alueista on ollut metsästysrajoituksia jo 2000-luvun alusta, joten sinällään kovin suuresta muutoksesta ei Koillismaan osalta ole kyse.

– Metsästysrajoituksen piiriin tuleva alue on noin 3000 hehtaaria, se on hieman suurempi, kuin rajoitusten piirissä jo aiemmin olleen alueen koko. Turvallisuussuussyistä halutaan nyt rajoittaa ampuma-aseilla tapahtuvaa metsästystä. Retkeily näillä alueilla on vilkastunut suunnattomasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päättää tämän asian sitten ehdotuksemme pohjalta.

Metsähallitus esittää, että ehdotuksen piiriin kuuluvilla rajoitusalueilla olisi kuitenkin sallittua muun muassa hirvenajo myös koiraa käyttäen sekä pienpetojen loukku- ja rautapyynti.

Syynä uusiin rajoitusalueisiin oli paitsi Urho Kekkosen kansallispuiston erämaisella alueella syksyllä 2020 tapahtunut traaginen metsästysonnettomuus, myös kansallispuistojen ja muiden suosittujen retkikohteiden käyntimäärät, jotka ovat tuplaantuneet kymmenen vuoden aikana.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.