Hyppää sisältöön

Varkauden lentokenttä halutaan avata uudelleen lentopaikaksi – lentokerho pääsisi vihdoin käyttämään yli vuoden seisonutta kalustoaan

Joroisten kunta hakee toiminnan aloittamislupaa sekä lentopaikan pitolupaa.

Varkauden lentokenttä on tarkoitus avata harrasteilmailulle. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Varkauden lentokenttä Joroisissa aiotaan avata uudelleen lentopaikaksi.

Lentokenttä on tarkoitus avata harrasteilmailulle, ja sen pääasialliseksi käyttäjäksi on tulossa Varkauden lentokerho. Kenttä toimisi kuitenkin myös yleisilmailun käyttöön tarkoitettuna valvomattomana lentopaikkana.

Lentokerhon toiminta on ollut tauolla jo yli vuoden, sillä kerhon käytössä ei ole ollut lentopaikkaa. Lentopaikan avaaminen olisi siis odotettu ja tärkeä asia lentokerhon toiminnan jatkumisen kannalta.

– Kalusto on seisonut hallissa, kun emme pääse lentämään. Myös koulutustoiminta on ollut katkolla, Varkauden lentokerhon puheenjohtaja Petri Pukkinen kertoo.

Lentopaikka lakkautettiin vuoden 2020 alusta

Varkauden lentoasema poistettiin Finavian ylläpitämästä lentoasemaverkostosta runsaat viisi vuotta sitten. Sen jälkeen Finavia kuitenkin piti kenttää vielä lentopaikkana, jolloin esimerkiksi lentokerho pääsi harjoittamaan siellä toimintaansa.

Vuoden 2020 alusta Finavia lakkautti lentopaikan pitoluvan omalta osaltaan. Uutta lentopaikan pitäjää ei heti saatu järjestymään.

Nyt Joroisten kunta on astunut hätiin. Joroisten kunta hakee ympäristölupaa sekä toiminnan aloittamislupaa lentopaikkatoimintaan Varkauden lentopaikalle. Toiminnalle haetaan samanaikaisesti myös lentopaikan pitolupaa liikenne- ja viestintävirastolta Traficomilta.

Ympäristölupa on Keski-Savon ympäristölautakunnan käsittelyssä torstaina 29. huhtikuuta.

– Olen hyvin positiivisella ja odottavalla kannalla, koska nyt näyttää sille, että oikeasti alkaa tapahtua. Olisihan se mahtavaa saada kotikenttämme jälleen käyttöön. Lentokerho on toiminut sieltä käsin yli 60 vuotta, Pukkinen sanoo.

Jatkossa myös hallinnointiyhtiö voisi toteutua

Pukkisen mukaan aluksi on tärkeintä saada lentopaikka jälleen käyntiin. Sen jälkeen voidaan miettiä sen jatkokehitystä.

– Hallinnointiyhtiö voi vielä toteutua. Mutta ensin tarvitaan Joroisten kunnalle lentopaikan pitolupa. Sitten mietitään, voisiko tulevaisuudessa kehittäjänä olla esimerkiksi tämä yhtiö.

Lue myös:

.
.