Hyppää sisältöön

Suomi-palkittujen joukossa Mikko Alatalo, Ilosaarirock ja Fröbelin Palikat – kullekin voittajalle 17 100 euroa

Suomi-palkinnoilla halutaan tuoda esille ansioituneita kotimaisia taiteilijoita ja toimijoita.

Mikko Alatalo vuonna 2019. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kulttuurialan Suomi-palkinto annetaan tänä vuonna muun muassa rock-festivaalille, lastenmusiikille ja tanssitaiteelle. Kukin palkittu saa 17 100 euroa, ja palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Palkintoperustelujen mukaan laulaja-lauluntekijä Mikko Alatalon lastenlauluista kantriin ulottuva monipuolinen tuotanto kertoo ihmiselämästä luontevan koskettavasti. Lisäksi yhteiskunnan murroksesta ja muuttoliikkeestä kertova Siirtomaasuomen laulut -trilogia on keskeinen osa populaarimusiikkimme historiaa. Keskustan poliitikkona Alatalo taas on puolustanut sinnikkäästi tekijänoikeuksia.

Johannes Holopainen (Kariluoto) ja Eero Aho (Rokka) Tuntemattomassa sotilaassa (2017). Kuva: Juuli Aschan

Näyttelijä Eero Ahon uraa kuvataan palkintoperusteluissa vaikuttavaksi. Hän on saanut roolitöistään lukuisia koti- ja ulkomaisia palkintoja sekä teatterissa että elokuvissa. Rokan rooli Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa (2017) on jäänyt historiaan.

Muun muassa Aalto-dokumentistaan tunnettu elokuvaohjaaja Virpi Suutari on nähnyt kuvattavaa siellä, missä sitä ei aina nähdä. Palkintoperusteissa kiitetään sieä, että hän on antanut äänen erilaisille yhteiskunnan ryhmille ja yksilöille, silmän tasalta ja suurella lämmöllä – ilman ivaa tai arvottamista.

Hiljainen kansa -teoksen heinäseiväshahmoja. Kuva: Yle / Harri Anttila

Hiljainen kansa -teos on esimerkki yhteisöllisyydestä

Kustantaja Anna-Riikka Carlson kuuluu kotimaisen kirja-alan vaikuttajiin, ja hän on dynaamisen kiinnostunut kirjallisuuden uusista muodoista, digitaalisuudesta ja äänikirjoista. Carlson on elänyt kirjoille vuosikymmeniä, ensin perustamansa kustantamo Avaimen heittäytyvänä luotsina, sittemmin WSOY:n kustantajana.

Ilosaarirockin yleisöä vuonna 2018. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Palkittujen joukosta löytyy myös Ilosaarirock. Sitä kuvaillaan pitkäaikaiseksi kulttuuritapahtumaksi, joka on säilyttänyt persoonallisen tunnelmansa vuosikymmenestä toiseen. Joensuun popmuusikot ry on tuonut Suomeen merkittäviä artistivieraita ja samalla tukenut paikallista musiikkitoimintaa.

Rock-vaikutteista lastenmusiikkia soittava Fröbelin Palikat on viihdyttänyt ja liikuttanut suomalaisia lapsia ja heidän vanhempiaan yli kolme vuosikymmentä.

Palkintoperustelujen mukaan Fröbelin Palikoiden musiikki on rytmikästä, mukaansatempaavaa, liikuttavaa ja pedagogisesti oivaltavaa. Lisäksi yhtyeen visuaalinen viestintä on raikasta ja kekseliästä.

Tanssitaiteilija Reijo Kela loi vuonna 1988 tanssiesitystään varten ympäristötaideteoksen Hiljainen kansa, joka on jatkanut omaa elämäänsä vuodesta 1994 lähtien Suomussalmella, viitostien varrella. Palkintoperustelujen mukaan teos on hyvä esimerkki elävästä talkooperinteestä ja aktiivisesta yhteisöllisyydestä. Suomussalmen kunnan Työpaja Hanslankarit huolehtii 900 hahmon kunnostamisesta.

Palkinnoista päättänyt ministeri Saarikko kertoo kiitospuheessaan pitävänsä arvokkaana sitä, että palkituista huokuu halu vuorovaikutukseen ja inhimillisen elämän ymmärtämiseen.

Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993.

Lisää aihepiiristä Yle Areenassa:

Virpi Suutarin Aalto-dokumentti:https://areena.yle.fi/1-4586720

Juttu Hiljainen kansa -ympäristötaideteoksesta: https://areena.yle.fi/1-4446268

Kaksituntinen suora lähetys, joka juhlistaa Mikko Alatalon 70-vuotissyntymäpäiviä, ja joka tulee katsottavaksi 30.4.: https://areena.yle.fi/1-50788392