1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tornio

Koronatilanne on edelleen vaikea Torniossa ja rajoituksia voidaan joutua kiristämään – mistä joukkoaltistumiset ja tartuntaketjut johtuvat?

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatilanne huononi selvästi viime viikolla. Tilanne on erityisen hankala Torniossa.

Tornio
Tornion koronatilanne ei helpota – koululaisia karanteenissa ja etäopetuksessa
Tornion koronatilanne ei helpota – koululaisia karanteenissa ja etäopetuksessa

Koronatilanne on jatkanut heikkenemistä edelleen Meri-Lapissa. Ilmaantuvuusluku oli jo Suomen alhaisimpia eli 10 sataatuhatta asukasta kohti, mutta nyt se on noussut jo 65:een.

Karanteeniin on laitettu alueella noin 500 henkeä viikon sisällä. Tilanne on hankala erityisesti Torniossa, missä osa koululuokista on joutunut palaamaan etäopetukseen.

Tornion johtavan lääkärin Jukka Ronkaisen mukaan tilanteen huononemisen syynä on ajattelemattomuus: lieväoireiset ihmiset ovat menneet töihin tai tapaamisiin, vaikka niin ei saisi tehdä.

– Meillä on tällä alueella todettu muuntovirusta, sekä brittiläistä että eteläafrikkalaista varianttia, jotka tarttuvat puolta helpommin kuin meidän villiviruskantamme. Meidän on pakko toimia hyvin ennakoivasti ja koettaa estää jatkotartunnat niin hyvin kuin suinkin pystymme.

Myös tartunnanjäljitys on ruuhkautunut runsaan tapausmäärän ja altistuneiden vuoksi.

– Täytyy myöntää, että nyt meidän jäljityskapasiteettimme on joutunut ylikuormituksen alaiseksi. Toivottavasti muistettaisiin taas noudattaa niitä sääntöjä ja välttää kokoontumisia, että tämä tilanne pääsisi rauhoittumaan edes juhannukseen mennessä.

Ronkaisen mukaan myös kesätapahtumat sekä vapaampi kesä ovat vaarassa osan kaupunkilaisista välinpitämättömän käytöksen vuoksi.

– Ellei tilanne rauhoitu, niin joudumme todennäköisesti siirtymään leviämisvaiheeseen, jolloin rajoitukset ovat vielä tiukemmat kuin nykyiset rajoitukset. Toivottavasti jokainen nyt peilin edessä arvioi sitä omaa käyttäytymistä, että olisiko siinä jotakin korjattavaa, ettei turhia riskejä otettaisi, Ronkainen sanoo.

Verkkolähetystä Tornion koronatilanteesta voit katsoa lähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla tai Yle Areenasta.

Lue myös:

Torniossa on tullut tietoon uusia mahdollisia korona-altistumisia useissa kaupoissa

Meri-Lapissa koronatartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut: viime viikolla todettiin 28 tartuntaa

Lue seuraavaksi