Hyppää sisältöön

Turkin Erdoğan vaatii Bidenia perumaan armenialaisten kansanmurhan tunnustamisen

Turkin presidentin mukaan Yhdysvaltojen ja Turkin väliset suhteet kärsivät tunnustamisesta.

Turkin presidentin Erdoğanin mukaan kansanmurhan tunnustamisen on "väärä askel" ja tuhoisaa Turkin ja Yhdysvaltojen välisille suhteille. Kuva: Aytac Unal / AOP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tuomitsee Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin armenianialaisten kansanmurhan tunnustamisen.

Biden tunnusti lauantaina armenialaisten kansanmurhan. Biden on ensimmäinen näin tehnyt Yhdysvaltain presidentti.

Vielä lauantaina Erdoğan oli ensimmäisissä kommenteissaan diplomaattisempi. Tuolloin hän sanoi, että "kolmannet osapuolet" ovat politisoineet kansanmurhadebatin.

Erdoğanvaatii televisiopuheessaan maanantaina Yhdysvaltain presidenttiä perumaan "perusteettoman" tunnustamisen. Erdoğanin mukaan tunnustamisen on "väärä askel" ja tuhoisaa Turkin ja Yhdysvaltojen välisille suhteille.

Turkin presidentti kehotti myös Yhdysvaltoja "katsomaan peiliin".

Erdoğan kuitenkin sanoi kuitenkin maanantaina myös, että odottaa uusia avauksia kesäkuun tapaamisesta Bidenin kanssa. Turkin ja Yhdysvaltain presidenttien on määrä tavata kesäkuussa Nato-kokouksessa.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan ainakin 1,5 miljoonan armenialaisen surmaamiseen osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1915–1917.

Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen, ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Lue myös:

.
.