1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Talouspäällikkö: Porin tavoite henkilökunnan vähentämisestä kaukana toteutumisesta

Porissa on tavoiteltu 250 työntekijän vähentämistä vuodessa kolmen vuoden ajan. Vuoden 2023 kesään mennessä väkeä pitäisi olla 750 vähemmän kuin kesällä 2020. Talouspäällikkö Tuomas Hatanpää sanoo, että tavoite on kaukana.

Talouspäällikkö Tuomas Hatanpää arvioi, että henkilöstön vähentäminen on Porissa kaukana tavoitteesta. Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin kaupungin tavoite vähentää 750 työntekijää kolmen vuoden aikana on kaukana toteutumisesta, arvioi talouspäällikkö Tuomas Hatanpää. Hän kommentoi asiaa maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa, kun valtuusto käsitteli viime vuoden henkilöstöraporttia.

Porin poliitikot päättivät viime kesänä, että jo tulevan toukokuun loppuun mennessä kaupungin työntekijämäärän pitäisi olla 250 pienempi kuin viime kesäkuussa.

Hatanpää kertoi näkemyksensä Porin kaupunginvaltuustolle 26.4.2021.

Kokoomus pelkää temppuja

Erityisesti kokoomuslaiset esittivät maanantaina valtuustossa huolensa, että tavoite ei toteudu. Puolueen riveistä kannettiin huolta siitä, että 250 työntekijän vähentäminen toteutettaisiin tänä keväänä kikkailemalla esimerkiksi määräaikaisilla työsuhteilla.

– Kokoomus on koko ajan korostanut rakenteellisten muutosten tärkeyttä, kokoomusryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoi.

Kokoomus on vaatinut Porissa useita kertoja yt-neuvottelujen aloittamista henkilöstön määrän vähentämiseksi. Valtuuston enemmistö ei ole toiveelle lämmennyt.

"Paniikki ei ole kaupungin parhaaksi"

Demarien ja kristillisdemokraattien riveistä arvioitiin, että jatkuva puhe työntekijöiden määrän vähentämisestä heikentää työntekijöiden jaksamista raskaan koronavuoden jälkeen.

Simo Korpela (kd.) muistutti, että kokoomuksen riveistä vaadittiin irtisanomisia tukalalta näyttäneessä taloustilanteessa, joka lopulta muuttui valtion koronatukien myötä paljon pelkoja paremmaksi ja ylijäämäiseksi.

– Paniikinomainen reaktio ei ole kaupungin parhaaksi. Irtisanomisten välttäminen on osoittautunut asialliseksi ratkaisuksi, Korpela sanoi.

"Palvelutarve kasvaa"

Demarien ryhmänjohtaja Arja Laulainen toivoi omalta osaltaan kiitosta kaupungin työntekijöille.

– Porin kaupunki on yli 6 000 työntekijän yhteisö, joka venyi ja sopeutui viime vuonna. Synkistä talousluvuista ja porukan pois pistämisestä puhuminen ei ole ollut herkkua henkilöstölle. Tiedämme, että palvelutarve kasvaa lähes joka sektorilla, Laulainen sanoi.

Porin työntekijämäärä nousee todennäköisesti Porissa ainakin jonkinlaiseksi vaaliteemaksi. Henkilöstömäärän vähentymisen ensimmäinen aikaraja on toukokuun lopussa eli juuri kesäkuun kuntavaalien alla.

Vaaliasetelma on sellainen, että tälla kaudella oppositioasemaan vetäytynyt kokoomus yrittää vallata takaisin viime kerralla menettämänsä suurimman puolueen aseman. Suurimmaksi vuoden 2017 kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) noussut SDP puolestaan haluaa pitää asemansa Porin ykkösenä.

Uutista voi kommentoida 27.4. klo 23 saakka.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.