Rovaniemen teatterin Taito Kantomaalle Vuoden äänisäde -palkinto

Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta.

Rovaniemen Teatterin suunnitteleva äänimestari Taito Kantomaa on voittanut arvostetun palkinnon. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Rovaniemen Teatterin suunnitteleva äänimestari Taito Kantomaa on voittanut Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liiton ry:n Vuoden äänisäde -palkinnon, tiedottaa Rovaniemen Teatteri. Palkinto myönnettiin Rovaniemen teatterin syksyllä ensi-iltansa saaneesta Lempi-näytelmästä.

Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta.

Raadin mukaan äänisuunnittelu Rovaniemen Teatterin Lempi-esitykseen on kauttaaltaan harkittua ja kauniisti esityksen tahtiin hengittävää.

– Kantomaan paletti kantaa läpi esityksen kuin soiva maisema, jota vasten yleisö voi kokea esityksen tapahtumat. Äänisuunnittelu on linjassa esityksen visuaalisen suunnittelun kanssa, joka vie katsojat sodan ajan Rovaniemeen, mutta Kantomaa käyttää myös modernimpia sävyjä silloin kun ääni sitä vaatii. Kiertueteatteria varten tehty Lempi kasvaa taitavan äänisuunnittelun ansiosta useamman kyynäränmitan pituutta lisää. Raati arvosti erityisesti sitä, että teoksen valosuunnittelustakin vastannut Taito Kantomaa on tehnyt kiertue-esitykseen näin loppuun saakka hiottua ja yksityiskohtaista äänityötä: hän ammentaa äänisuunnittelun klassisista keinoista ja osoittaa, kuinka lahjakas äänisuunnittelija pystyy tekemään tutuistakin aineksista vaikuttavaa taiteellista kädenjälkeä, Kantomaan voittoa perusteltiin.

Teatteri-, tanssi- ja sirkusalan Thalia-palkinnot julkistettiin eilen etätapahtumassa, jossa SVÄV (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelujat ry) jakoi kolme Säde-palkintoa vuoden 2020 teoksista.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.