1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotaveteraanit

Veteraanipäivää vietetään etäyhteyksin Jyväskylässä ja Jämsässä – Tampereen kaupunki järjestää kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan ilman yleisöä

Veteraani– ja veteraanien perinnetyöstä palkittiin muun muassa Jyväskylän Rintamaveteraanit ry:n Suoma Kovanen Jyväskylästä.

Kansallinen veteraanipäivä on virallinen liputuspäivä. Suomen valtiolippu Säätytalon salossa. Kuva: Matti Myller / Yle

Kansallista veteraanipäivää vietetään jo toistamiseen koronarajoitusten varjossa myös Keski-Suomessa.

Veteraanipäivän juhlallisuuksia voi seurata tänään etänä verkossa.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin juhlatilaisuus (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki) on katsottavissa kaupungin verkkosivuilla aamulla kello 8 alkaen. Jämsän kaupunki (siirryt toiseen palveluun) (Jämsän kaupunki) julkaisee puolestaan tervehdyksensä veteraaneille puoliltapäivin kaupungin YouTube-kanavalla.

Sotaveteraaneja on Suomessa elossa vielä noin 5 500, ja heidän rivinsä harvenevat joka päivä keskimäärin noin seitsemällä henkilöllä.

Kelan tilasto rintamalisän saajista viime joulukuulta kertoo, että Keski-Suomessa oli vielä tuolloin 230 sotaveteraania. Maakunnassa on kuitenkin ainakin kymmenen kuntaa, joissa elossa olevia sotaveraaneja ei enää ole.

Tammenlehvän Perinneliiton ja Kaatuneiden muistosäätiön vuotuiset veteraanipalkinnot (siirryt toiseen palveluun) (Sotaveteraanit ry) jaettiin tänäkin vuonna poikkeusoloissa.

Veteraani– ja veteraanien perinnetyöstä palkittiin Suoma Kovanen Jyväskylästä, Tauno Siik Oulusta ja Pentti Killström Helsingistä.

Jyväskylän Rintamaveteraanit ry:n Suoma Kovanen on ollut mukana Rintamaveteraaniliiton paikallisosaston toiminnassa sen alusta lähtien: ensin huoltotehtävissä, myöhemmin naisjaostossa sekä osastossa niiden johtokuntaa myöten ja vuodesta 2018 lähtien Rintamaveteraaniliiton Keski-Suomen piirin hallituksessa.

Kovanen on ollut merkittävässä roolissa veteraanityön varainhankinnassa ja osoittanut kuluneina vuosikymmeninä sotiemme veteraaneja kohtaan suurta myötämielisyyttä ja auttamishalua.

Tänä vuonna Tampereen kaupunki järjestää Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan televisioituna tapahtumana ilman paikalla olevaa yleisöä. Pääjuhlan teemana on "Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor".